«Будеш ти в мене артисткою, добре в тебе виходить…»

150917_N_Reus1
Реус Ніна Петрівна

Ніна Реус — українська актриса. Народилася 29 листопада 1946 року в с. Краснопіллі Сумської області. Закінчила Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1972). З 1969 року — актриса Київської кіностудії ім. О. П. Довженка.

Знялась у стрічках: «Важкий колос» (Таня), «Осяяння» (Свєта), «Будинок з привидами» (дружина), «За твою долю» (Рая), «Важкі поверхи» (Обєдіна), «Там, вдалині за рікою» (Варка), «Народжена революцією» (Муратова), «Стрибок» (Марина), а також у фільмах «В’язні Бомона», «Олеся», «Тут нам жити», «Довга дорога в короткий день», «Дума про Ковпака», «Як гартувалася сталь», «Поцілунок Чаніти», «Квартет Гварнері», «Дачна поїздка сержанта Цибулі», «Коли людина посміхнулась», «Не мине й року», «Я більше не буду», «Юркові світанки», «Мріяти і жити» та ін. Член Національної спілки кінематографістів України.

***
150917_N_Reus_1974
Ніна Реус нерідко демонструвала свої артистичні здібності батькові, який працював на той час у Краснопільській міліції. Дівчина із захопленням читала вірші, танцювала. Тато щиро аплодував і, притуляючись щокою до її голови, говорив:

– Будеш ти в мене артисткою, добре в тебе виходить.    

Не помилився він у своєму прогнозі. Коли перевели його на службу до Кролевця, Ніна відвідує шкільний драматичний гурток, де виконує багато ролей, і вже тоді вона твердо вирішила вступати до театрального інституту.

На вступних екзаменах до Київського інституту театрального мистецтва з Ніною Реус трапився справжній курйоз. Один з поважних членів приймальної комісії запитав її:

– Ким би ви хотіли бути, аби не було професії актриси?

У відповідь почулося:
– Стюардесою… Регулювальницею… Вчителькою… Ким завгодно, бо кожна професія має свої принади і потрібна людям.

– Ви відповіли вірно. Вам, мабуть, є рація стати кимось із них, – порадив їй той же голос.

Так, повним крахом, як вважала кіноактриса Ніна Реус, закінчилася її перша спроба опанувати цю професію. Того ж дня в коридорі інституту, де вже півгодини ридала Ніна, до неї підійшов кремезний чоловік з лагідною посмішкою:

– Звідки ти?

– З Сумщини… Краснопілля…

– Знаю, знаю, – закивав головою незнайомець і раптом голосно розсміявся.

– Чому ви смієтеся? – запитала, витираючи сльози.

– Мені здається, – не міг стримати сміху чоловік, – ви та сама дівчина, що на екзамені читала монолог Чацького.
150917_N_Reus2
Ніна знала, що на екзамен треба готувати якийсь монолог, і прочитала той, який першим спав на думку. Вона так захопилася декламацією, що надто пізно помітила дивне реагування екзаменаторів. Ті ледве стримували сміх…

А головне несподівано продовжив:

– В інституті є ще кінофакультет. Чи не хочеш стати кіноактрисою?

Ніна Реус завжди з теплотою і вдячністю говорить про режисера Володимира Терентійовича Денисенка, який так круто повернув її долю. Він був її художнім керівником курсу, а потім і першим режисером, який відкрив дівчині шлях у професію кіно, запропонувавши молодій актрисі ролі у своїх фільмах. Її мрія збулася.
150917_N_Reus_1973
Після закінчення навчання Ніну Реус зараховують до Київської студії художніх фільмів ім.О.Довженка. Тут вона виконує чимало ролей. Глядачі запам’ятали нашу землячку в стрічках ”Совість” (1969), “Важкий колос” (1970). А далі пішли – екстравагантна, весела вчителька з дитячої музичної комедії “Я більше не буду”, Шурочка з телевізійної стрічки “Важкі поверхи” (1975), Варвара в “Там вдали, за рекой” (1976).
150917_N_Reus_1975
З’явився ряд серйозних ролей. Це Олена з багатосерійної стрічки режисера Григорія Кохана “Народжена революцією” (1974-1977), де її героїня разом з чоловіком обрала нелегку професію працівника міліції. Це дівчинка-партизанка з кіноепопеї Т.Левчука  “Дума про Ковпака”, це дружина Муратова з фільму одеського кінорежисера В.Костроменка “Квартет Гварнері”.
150917_N_Reus_1978
Ще були фільми “Олеся” (1970), “Дачна поїздка сержанта Цибулі” (1979), “Стрибок” (1985). Та завжди кіноактриса Ніна Реус пам’ятає свої перші ролі в кінострічках “За твою долю”, “Поцілунок Чаніти”.

150917_N_Reus_1979dВзагалі ж у творчому доробку нашої землячки зйомки більш ніж у тридцяти фільмах, добре відомих глядачам того часу.

150917_N_Reus_1979s
За матеріалами досліджень краснопільського краєзнавця Л. Д. Дідоренка, опублікованих в районній газеті «Перемога»

 

150917_N_Reus_1981

 

 

 

 

 

 

150917_N_Reus_1987

Більше фото тут:
http://www.kino-teatr.ru/kino/acter/w/post/11953/foto/
http://www.kino-teatr.ru/kino/acter/w/post/11953/foto/i2/

Детальніша фільмографія тут:
http://www.kino-teatr.ru/kino/acter/w/sov/11953/works/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.