АРТЕМ СІРОБАБА: «СЕКРЕТ УСПІХУ – ЦЕ ФАНАТИЗМ»

160821_Artem_Sirobaba1В обласному центрі пройшов чемпіонат Сумської області з воркауту (Street Workout). Участь у них взяли близько 30 спортсменів із Сум, Охтирки, Глухова, Білопілля, Краснопілля, Роменщини та Липової Долини. Чемпіонат просто неба зібрав кілька сотень вболівальників, і, як виявилось, не випадково, адже в ході змагань зафіксовані воркаут-рекорди. Сімнадцятирічний краснопільчанин Артем Сіробаба не тільки гідно представив наше невеличке селище на чемпіонаті, але і здивував всіх своїм виступом, повторивши в підтягуванні з 32 кг діючий рекорд світу – 19 повторів. Воркаут – любительський вид спорту, для якого потрібні лише турніки та бруси, а ще величезна сила волі. З Артемом ми зустрілись у клубі «ТЕРИТОРІЯ СПОРТУ», де він саме тренувався, в перерві розповів, що привело його на спортивний майданчик, як він досяг таких високих результатів.

– Як не дивно, але все почалося із проблем із здоров’ям, – ошелешує на початку розмови Артем, – При тій недузі, яку мав із дитинства, перекладина – найкращий спосіб боротьби із хворобою. Перші кроки почав робити років чотири тому, чесно кажучи, через силу, доводилось змушувати себе, адже особливого бажання підтягуватись не було. Але коли почало щось виходити, побачив певні зміни в собі, відповідно, з’явилось і бажання працювати далі. Збільшилась кількість підтягувань, елементів. Почав підтягуватись 20, 30, 50, а згодом навіть 60 разів. Це послужило приводом для участі у шкільних змаганнях, але вони обмежувались лише звичайним підтягуванням на кількість повторень, а мені вже хотілось чогось більшого.

До того ж проблема із спиною хоч і залишається зі мною, але сьогодні почуваю себе набагато краще, розвиток певних м’язів рівно підтримує осанку, це не може не радувати.

– Про такий вид спорту, як воркаут, почув вже у процесі занять на турніку. Спорт цей молодий, любительський, він лише розвивається, тому, мабуть, віднайти спеціальну програму тренувань було важко? Як для себе вирішував цю проблему?

– Так, нове захоплення як воркаут серед молоді з’явилося не так давно. Особисто я дізнався про нього років через два після того, як почав освоювати перекладину. Зацікавився, переглядав в інтернеті відеоролики, вчився з них виконанню тих чи інших елементів. Коли почало щось виходити, з’явилось більше ентузіазму.

Воркаут він сам по собі такий вид спорту, скажемо напрямок у спорті, який не потребує вкладень і не потребує ніяких іменних тренерів, котрі будуть показувати або писати програми. Тут хлопці можуть займатися на турніку біля школи і показувати результати, покоряти якісь вершини у спорті. Для себе, скажімо, програму розробляв особисто, за різними рівнями. Тобто, це підтягування не лише з вагою 32 кілограми, а й 48, підтягування на одній руці, регулюючи кількість підходів і повторень. Перед кожним тренуванням оцінюю свій стан, власні сили і лише після цього приступаю до вправ.
160821_Artem_Sirobaba2
– Артеме, коли їхав на змагання до Сум, знав про існуючий світовий рекорд, налаштовувався на нього, чи все вийшло спонтанно? В чому, на твою думку, секрет такого успіху?

Що є такий рекорд у підтягуванні з вагою у 32 кілограми знав, але повторити його чи тим більше побити, намірів не було. Якщо чесно, то спробувати свої сили і піти на рекорд можна було ще в минулому році, але відчув, що не вистачає форми, досвіду, тому вирішив ще рік потренуватись. На цьогорічних змаганнях я виявився «темною конячкою», як для організаторів, так і для учасників чемпіонату. Звичайно, хвилювався, хоч відчував, що фізичних сил має вистачити, а ось із моральним станом були проблеми. Але коли вийшов на майданчик, всі хвилювання залишились позаду.
160821_Artem_Sirobaba3
Секрет успіху – це фанатизм. Щоб щось в чомусь досягти, незалежно – чи спорт це, чи будь-яка інша справа. Треба захворіти на цю ідею – тоді все вийде. Якщо є фанатизм у чомусь, то є великий шанс, що тебе чекає успіх.

– Для офіційної фіксації світового рекорду змагань обласного рівня було замало, повторити свої досягнення, чи навіть його перевершити тобі необхідно буде на чемпіонаті України, що відбудеться 27 серпня у Києві. Як оцінюєш свої сили?

– Рекорд, який маю повторити, становить 19 повторень. Ще до чемпіонату в Сумах вдома я вже робив стільки, і навіть 20. Але я не практикую підтягування на максимальну кількість повторень, для себе вирішив, що краще зробити п’ять підходів по 18, чим два по 20. Можна було перевершити цей результат і в Сумах, але на змаганнях я ще робив вправу «флажок», після того відчув певну втому, і це, мабуть, позначилось на тому, що я не дотіг 20-й раз на перекладині.
160821_Artem_Sirobaba4
Звичайно, повторити і навіть побити рекорд у Києві бажання є. Переглянув результати інших учасників майбутнього чемпіонату, їх найкращий результат по Україні – 17 повторів. Тому шанси є.

Артем сам собі тренер, але є одна людина, без якої хлопець навряд чи б не лише претендував на якісь рекорди, а й взагалі не підійшов до турніка. Це його батько Вячеслав Миколайович Сіробаба. Тож йому слово:

– Коли Артему було 11 років, ми встановити в садку турнік. Перша спроба підтягнутись хоча б раз була невдалою. Для нього це стало психологічним бар’єром, хлопець засмутився і більше до снаряду не підходив. Разом з дідусем доводилось умовляти, мотивувати та підтримувати. Зрештою у нього почало щось виходити, збільшилась кількість підтягувань і зараз він цим просто живе. Турнік для Артема, це така ж необхідність, як для нас їсти, пити воду чи ходити на роботу. Починали з одного турніка, тепер у нас гімнастичні снаряди скрізь – у дитячій кімнаті шведська стінка, турніки у садку, в гаражі, навіть у дверному коробі спеціальна перекладина для тренування зап’ясть. Майже півтора роки у Краснопіллі працює клуб «ТЕРИТОРІЯ СПОРТУ», тож увесь цей час тренується ще й тут.

Тож, як бачимо, необхідність жити повноцінним здоровим життям, сила волі, зрештою склалися в єдиний пазл. До того ж майбутній фах Артем обрав теж пов’язаний із спортом – фізична реабілітація. Як бачимо, будь-яка людина, навіть та, яка не займалася спортом, може пересилити себе і навчитися виконувати різні елементи. Головне – це прагнення і бажання стати сильніше. Ми ж бажаємо краснопільському спортсмену успіхів на майбутньому чемпіонаті України, а також досягти нових висот вже у студентському житті.

Джерело:
http://krasnews.at.ua/news/artem_sirobaba_sekret_uspikhu_ce_fanatizm_video/2016-08-16-6716
16.08.2016
АРТЕМ СІРОБАБА: «СЕКРЕТ УСПІХУ – ЦЕ ФАНАТИЗМ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.