Обласному краєзнавчому музею подарували археологічні старожитності, знайдені на Краснопільщині

Сумському обласному краєзнавчому музею подарували знахідки 5-11 століття. Андрій працює водієм. Ці речі знайшов на Краснопільщині біля села Пожня. “Комплекс Пеньківської культури 5 століття. Бо красиво, вирішив хай тут залишиться. Рік вже займаюся. Знайшов 3 місяці тому і здав до музею буквально через 2 дні”, – говорить Андрій Верещага.

Частиною колекції власного музею поділився і підприємець та краєзнавець Сергій Гуцан. В експозиції – прикраси та монети.

“Я дарую два скарби – колоченської культури 7 століття. Вони дуже виразні, красиві, фібули і невеличкі комплекси срібних монет – долар середньовіччя – 7-9 сторіччя”, – говорить він.

У нашому музеї таких знахідок ще не було. Ці знахідки були б ще ціннішими, якби були знайдені в ході археологічних досліджень. Інформацію, яку ми маємо, може розповісти про ті періоди, коли ці скарби ховалися і чому вони з`являлися”, – говорить Лариса Білинська, завідувачка сектором археології Сумського обласного краєзнавчого музею.

“Це унікальний приклад мудрої еволюції. Як може працювати археолог любитель і археолог професіонал. І плоди цієї діяльності – тільки на виграш”, – говорить Костянтин Оленинський, відвідувач музею.

“Всі експонати мені знайомі давно, але побачити їх вживу і особливо не в київському музеї, а на рідній землі це цікаво”, – розповідає Олександр Десятниченко, відвідувач музею.

Юхта Тетяна

https://tv.sumy.ua/oblasnomu-krayeznavchomu-muzeyu-u-sumah-podaruvaly-znahidky-5-11-stolittya/
Обласному краєзнавчому музею у Сумах подарували знахідки 5-11 століття
12 Грудень, 2018

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.