Урок з прикордонниками

Цікавий, змістовний урок підготував для своїх студентів викладач дисципліни «Захист України» ДПТНЗ «Краснопільське ПТУ» Олексій Іванович Куренінов: «У нашому селищі розташований Краснопільський підрозділ Сумського прикордонного загону, тому я просто не міг не скористатись цим і запросив прикордонників для спілкування з нашими учнями задля знайомства з тонкощами служби від перших осіб, спорядженням солдата та справжньою зброєю. Межування нашого району з сусідньою державою вимагає від нас пильності та виховання у молодого покоління почуття патріотизму і професіоналізму у захисті Батьківщини».

У затишній класній кімнаті без особливого ентузіазму очікують гостей юнаки та дівчата. Нікого особливо не цікавить військова служба та і взагалі, здається, весь світ для них у гаджетах. Навіть промайнула думка про марно витрачений прикордонниками час.

Але все змінилось з початком уроку. Він розпочався з демонстрації спорядження солдата. Змістовна розповідь про види засобів зв’язку та застосування спецзасобів старшого техніка відділення зв’язку, старшого сержанта Людмили Колесник викликала зацікавленість студентів. Про умови укладання контракту, структуру підрозділу та вакантні посади у прикордонному загоні проінформував учнів заступник відділу «Краснопілля» по роботі з персоналом капітан Роман Горюшин.

– Романе В’ячеславовичу, куди мають звертатись бажаючі укласти контракт з прикордонною службою України і як довго триває сам процес?

– Я особисто зустрічаю майбутніх прикордонників і проводжу першу бесіду. Тривалість процесу залежить від бажання та мети самого потенційного контрактника.

З засобами спостереження, захисту та видами зброї з демонструванням її розбирання і збирання, присутніх ознайомив помічник начальника відділу з логістики Роман Жирновий. Саме це викликало справжній фурор у класі. Адже учні могли власноруч спробувати повторити процедуру з автоматом Калашнікова, проведену лейтенантом Жирновим. Продемонстрував свої професійні навики з автоматом і сам Олексій Іванович Куренінов, супроводжуючи процедуру цікавими розповідями з часів своєї служби.

Владислав Курмачов намагається розібрати «неслухняного» автомата.

– Владиславе, ти вперше так близько знайомишся зі зброєю?

– Так. Мені цікава військова служба і все, що з нею пов’язано. У цьому році маю отримати диплома будівельника і мрію захищати кордон України.

Юнак цікавиться всім – від умов укладання контракту до принципу роботи тепловізора. Він, здається, навіть визначається з майбутнім. Нехай здійсняться юнацькі мрії. Учні активно приміряли бронежилети та каски, уявляючи нелегку долю солдата та, звісно ж, себе у цій ролі. З вікна класної кімнати за допомогою бінокля було обстежено навколишню територію. Неймовірна кількість запитань від учнів та вичерпні змістовні відповіді від прикордонників. Комунікабельні, відкриті до спілкування та стримані охоронці кордону знайшли шлях до юнацьких сердець. Захід пройшов у теплій, дружній атмосфері.

Цього дня учнів ДПТНЗ «Краснопільське ПТУ» чекала ще одна цікава зустріч з начальником відділу комплектування Сумського прикордонного загону, підполковником Русланом Флорчуком, який докладніше розповів про умови укладання першого контракту з прикордонною службою України, про строкову військову службу, умови вступу до Хмельницької державної прикордонної академії, спеціальності та терміни навчання. Присутні мали змогу переглянути документальний фільм про романтику служби та нелегкі будні прикордонників.

І.ЗАГОРУЛЬКО.

Джерело:
Краснопільська газета “Перемога”, 5 березня 2021 року, №10
УРОК З ПРИКОРДОННИКАМИ ТА ЗНАЙОМСТВО ЗІ ЗБРОЄЮ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.