Краснопільські лісівники збудували готель… для комах!

Така «новобудова» прикрасила дендропарк Велико-Бобрицького лісництва Краснопільського лісгоспу.

«Комахи – це найчисленніший клас живих істот на нашій планеті. Роль комах на Землі величезна. Вони беруть участь у запиленні рослин, розпушенні ґрунту, розкладанні рослинних і тваринних решток, а також є найважливішим елементом будь-якої харчової піраміди. Ще понад півстоліття тому лісівники і садівники Англії, розпочали встановлювати для комах спеціальні будиночки. Поступово ця ідея поширилася у багатьох куточках світу», – коментує ідею створення «готелю» лісничий Велико-Бобрицького лісництва Ігор Козловський.

Ігор Козловський

«Готелі для комах» розміщують у лісах та садах, як для приваблення корисних комах, так і у якості наочного посібника, адже це неоціненний досвід для тих, хто хоче дізнатися щось нове та можливість спостерігати за природнім світом для вивчення ентомологічного біорізноманіття своєї місцевості.

Для самих комах – це прихисток для зимування. Сотні корисних істот сонечок, золотоочок, наїзників, мух-дзюрчалок, жужелиць, осмій та багатьох інших зможуть знайти там безпечне місце у холодну пору року.

Щоб зробити такий «готель» знадобляться різні типи матеріалів та діаметри отворів. Можна використовувати уламки деревини, шишки, залишки пеньків, цеглу, очерет, гілки, глину і солому.

Але для приваблення різних видів є певні особливості.

«Для бджіл головне – дірочки і порожнини, аби вони могли надійно влаштуватися та відкладати яйця. Клопам-солдатикам подобається кора та залишки пеньків, рудим осміям потрібні стебла рослин, інші полюбляють солом’яні дахи і болотний очерет. Сонечок може привабити прихисток з будь-якого матеріалу, обприсканого цукровим сиропом. А златоочки обожнюють шишки та суху кору», – ділиться тонкощами спорудження комашиної домівки лісничий.

Для швидшого «заселення» такі «будиночки» радять обприскувати солодким розчином чи натуральними дріжджами. А от турбувати «мешканців» таких «готелів» після заселення – не радять. Бо стурбовані істоти можуть завдати неприємних відчуттів своїм укусом.

Першими побачили новобудову вихованці діючого на базі лісгоспу учнівського лісництва.

Джерело:
http://sumylis.gov.ua/pres-sluzhba/novini-lisgospiv/2563-krasnopilski-lisivniki-zbuduvali-gotel-dlya-komakh.html
29 березня 2021
Краснопільські лісівники збудували готель… для комах!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.