Унікальний храм у Грунівці

Землі Грунівки та навколишніх сіл у 19 ст. були подаровані князям Барятинським. Останнім володарем села був Барятинський Віктор Іванович (1823 – 1904) – князь, капітан першого рангу, учасник оборони Севастополя (1853-56), вів дослідницьку археологічну роботу, був учасником розкопок Херсонеса Таврійського.

Князями Барятинськими у селі був збудований храм на честь Архистратига Михаїла із червоної цегли. Архітектура споруди близька до католицьких храмів.

Ймовірно, таким чином власник села Віктор Барятинський хотів догодити своїй дружині Марії Аполінаріївні, яка більшу частину життя до заміжжя прожила в Італії та була віруючою латинського обряду. Поруч у тому ж стилі була зведена церковно-приходська школа. У 1874 році княгинею Барятинською був відкритий дитячий притулок.

Під одним дахом мирно співіснували й правилися дві служби – католицька й православна. Подібного храму в Україні немає.

Ймовірна дата заснування – 1861 р., котра начебто визначалася по цеглині, на якій був відбиток з цифрами «1861». Але такої цеглини тепер немає і правдоподібність дати заснування храму нічим не підтверджується.

У Грунівці Барятинським був збудований великий палац на 42 кімнати, а при ньому – великий господарський двір, викладена бруківкою дорога. В палаці був музей давнини, бібліотека, картинна галерея. На жаль, палац не зберігся.

Джерело:
Звід пам’яток історії та культури України: Сумська область

Веб-джерело:
https://debaty.sumy.ua/news/na-sumshhini-zberigsya-unikalnij-hram
На Сумщині зберігся унікальний храм, де правилися дві служби – католицька й православна
14:49 / 03.05.2021

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.