Дмитро Пирогов – хлібороб, фронтовик, письменник з Великого Бобрика

Пирогов Дмитро Григорович
(07.12.1923 – 08.12.2004)

Дмитро Григорович Пирогов народився у селянській сім’ї 7 грудня 1923 року в селі Великий Бобрик Краснопільського району Сумської округи (у складі Харківської губернії). Працював у колгоспі, вчився на тракториста, воював на фронтах німецько-радянської війни 1941-1945 рр. По війні став спеціалістом сільського господарства, працював головним інженером колгоспу в селі Нижня Сироватка Сумського району до виходу на пенсію. П’ятдесят два роки (з 1952 по 2004 рр.) жив і працював Дмитро Пирогов у Нижній Сироватці.

Працюючи багато років на землі, Дмитро Григорович дуже переймався долею землеробства, особливо органічного. Його непокоїли панівні на той час технології, спрямовані на екстенсивну, марнотратну експлуатацію землі, що призводило до різкого зменшення гумусу в ґрунтах, безконтрольного і невмотивованого використання синтетичних мінеральних добрив.

Дмитро Пирогов з сином Олександром, 1958 рік

Професія головного інженера колгоспу вимагала «прокидатись, коли було ще темно, а лягати, коли вже було темно». Незважаючи на це Дмитро Григорович наполегливо опрацьовував друковані видання в бібліотеках Харкова, Києва, Запоріжжя, Сум, інших міст. З юності його вабив світ літератури, світ Слова… Накопичені знання, враження, матеріали лягли в основу його майбутніх історичних романів.

Після виходу у 1983 році на пенсію у Дмитра Григоровича з’явився час для улюбленої літературної праці.

У 1994 році вийшла перша книга Дмитра Пирогова – історичний роман «Землею і водою», схвально сприйнятий читачами. У цій книзі автор аргументовано доводить, що козаки з’явилися на Дніпрі не в ХVІ ст., як це прийнято вважати, а ще за часів Київської Русі.

У 2000 році побачив світ другий історичний роман письменника – «Без хреста і домовини», у якому висвітлені трагічні сторінки Голодомору 1932-1933 рр. у рідному краї. Дмитро Пирогов був очевидцем і жертвою тієї страшної катастрофи українського села. Роман написаний на основі його дитячих спогадів, підсилений розповідями матері, односельців, рідних…

Книга Дмитра Пирогова «Невиліковані рани» – це автобіографічні спогади автора про важкі передвоєнні часи села, гіркі наслідки голодомору і жахливі події часів війни 1941-1945 рр. Сюжети оповідань прості і реалістичні. Образи його героїв змальовані з любов’ю і симпатією до простих воїнів і людей праці.

«Великобобрицькі та нижньосироватські роздуми про державу» – це четверта книга Дмитра Пирогова. Її склали нариси та есеї, в яких відображені авторські спостереження та думки про життя – сучасне й минуле, а також про те, яким має бути майбутнє…

Земний шлях хлібороба, фронтовика, письменника і мислителя Дмитра Пирогова завершився 8 грудня 2004 року. Жителі Великого Бобрика і Нижньої Сироватки з вдячністю бережуть пам’ять про свого талановитого земляка.

За матерілами веб-джерел

https://sodb.sumy.ua/img/metod/dovidka/201012.pdf
Письменники Сумщини у Великій Вітчизняній війні: біобібліографічний довідник для учнів 5-9 кл.
Підготовлений до 65-річчя Великої Перемоги над фашистською Німеччиною.
Довідник є доповненим виданням / ОКЗ “Сумська обласна дитяча бібліотека ім. М. Островського”; уклад. Т.І. Бурятова. – Суми, 2010. -24 с.

https://uk.wikipedia.org/wiki/Нижня_Сироватка

https://www.facebook.com/groups/1972rada/permalink/1942948062513883/
Виктор Самардак
Пирогов Дмитро Григорович – неординарна особистість.

https://musskarb3skd.jimdofree.com/Нижня_Сироватка/2009-2011/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.