130 років тому Іван Франко одружився з нашою землячкою Ольгою Хоружинською

160504_Franko_Olha&Ivan_1886У серпні минає 160-річчя від дня народження українського письменника, поета, публіциста, перекладача, ученого, громадського і політичного діяча Івана Франка. Його життєва, творча діяльність пов’язана і з Краснопільщиною, адже він знався з нашим земляком поетом-революціонером Павлом Грабовським, допомагав йому видавати книги. А ще дружиною Івана Яковича стала Ольга Хоружинська, чиї дитячі роки  минули в с. Тимофіївка, нині с. Осоївка. Цей факт був маловідомий, адже у різних джерелах вказувалося лише те, що майбутня теща І. Франка зі своїми дітьми після смерті чоловіка переїхала з Харківщини, з Красного Кута, як згадувала Ольга, «до бабушки Агафії Семенівни Таманової в село Тимофіївку», що біля Сум.

Однак, на той час неподалік цього міста розташовувалося кілька населених пунктів з такою назвою, тож потрібно було встановити, в якому саме. І ось розгадка знайдена: село Тимофіївка саме нашого району. Про цей пошук детально розповідається у публікації «За той усміх твій…» у газеті «Літературна Україна» за 14 і 21 квітня. Її автор краєзнавець, колишній редактор Краснопільської райгазети «Перемога» Олександр Козир провів дослідження і, використовуючи архівні матеріали, оповів про дитячі роки майбутньої дружини І.Франка. Вони проходили у мальовничому краї, у дівчини залишилися приємні спогади про село, його людей.160504_O_Khoruzhynska
Ольга Хоружинська – наречена Івана Франка. Харків, початок 1880-х років.

Згодом життєва дорога привела Ольгу Хоружинську до Сум, Харкова, де вона здобувала освіту в інституті шляхетних панянок, навчалася на Вищих жіночих курсах (дівочий університет). Дівчина знала французьку, німецьку, англійську мови, прекрасно грала на фортепіано. Відвідуючи в Києві сестру Антоніну, познайомилася з Іваном Франком, який після зустрічей запропонував їй руку і серце. Цікавим є те, що з часу одруження Івана Яковича і Ольги Федорівни 4 травня минає 130 років. У цьому шлюбові , як вважалося, відбулося поєднання Сходу та Заходу України, розділеної на той час кордоном.

Нелегким було життя подружжя, але наша землячка завжди прагнула сприяти творчій роботі чоловіка. Як згадувала сестра Антоніна, «вершка своєї слави Франко досяг не без допомоги своєї дружини, жінки дуже інтелігентної, яка постійно думала, щоби Франкові «вдома жилося добре».
160504_Franko2
Розвідка, надрукована в «Літературній Україні», викликала велике зацікавлення у прихильників творчості І.Франка. «Тепер, на основі наведених фактів, відомо в якій Тимофіївці жила дівчинка, по якій лінії був Ользі дідусь генерал Іван Таманов і відповідно дівоче прізвище її матері – Марія Іванівна Таманова» – прокоментував дослідник творчості Івана Франка, директор Львівського літературно-меморіального музею письменника, лауреат Національної премії імені Т.Шевченка Роман Горак.

Відгукнувся на публікацію і земляк-письменник, недавній редактор журналу «Перець» Михайло Прудник: «Це ґрунтовне дослідження про дружину Івана Франка – Ольгу Хоружинську, яка своє дитинство провела на нашій славній землі. А саме в дитинстві, як кажуть, набираються уму-розуму. Уявляю, скільки на це було витрачено часу, коли автор по крупинці визбирував факт за фактом, про які до цього часу не відали навіть знані франкознавці. Нехай знають, що наш край багатий людьми, котрі достойні пошанування нащадками і всією Україною. Кланяюся рідній землі!»

На світлинах: подружжя Іван і Ольга Франко; Ольга Хоружинська.

Джерело:
http://krasnews.at.ua/load/istorichni_narisi/130_rokiv_tomu_ivan_franko_odruzhivsja_na_nashij_zemljachci/2-1-0-97
03.05.2016, 10:55
130 років тому Іван Франко одружився на нашій землячці

Більше про Ольгу Франко та родину Франків можна почитати тут:
https://frankolive.wordpress.com/2016/05/01/%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D1%8E-%D1%96%D0%B7-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%96%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%96-%D1%84%D1%80%D0%B0/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.