Практично, педантично, по діловому… У Краснопіллі Посол Японії презентував допомогу від народу японського народу українському

Посол Японії в Україні Шігекі Сумі: «Я радий, що обладнання працює, це дуже важливо для людей, які живуть у вашому районі»

Хто слідкує за новинами в нашій газеті, для того такі терміни як програма «Кусаноне» чи благодійний фонд «Карітас Україна» не такі вже нові і незвичні, адже ми неодноразово розповідали про плідне співробітництво районної влади з цими організаціями, зокрема у сфері охорони здоров’я.

Про всяк випадок нагадаємо, що у 2016 році, в рамках Року охорони здоров’я на Краснопільщині, від району було надано 16 конкурсних інвестиційних проектів на отримання допомоги по проектах людської безпеки програми «Кусаноне» Уряду Японії, з них позитивний висновок отримали чотири проекти для Краснопільської центральної районної лікарні, а саме: «Придбання парового стерилізатора», «Придбання електричної дезінфекційної камери», «Придбання кисневого концентратора», «Придбання гастродуоденоскопа». І вже у січні 2017 року була підписана угода між Посольством Японії в Україні та міжнародним благодійним фондом «Карітас Україна» на постачання зазначеного медичного обладнання вартістю близько 1,3 млн. грн.

У співпраці з міжнародним благодійним фондом «Карітас Україна» протягом лютого-липня 2017 року до Краснопільської ЦРЛ було передано вищезгадане медичне обладнання, а саме гастроскоп, камера дезінфекційна, концентратор кисню та стерилізатор паровий.

І ось сталася справді історична подія, адже вперше наш район відвідала така поважна іноземна делегація з Країни Вранішнього Сонця у складі Надзвичайного та Повноважного Посла Японії в Україні пана Шігекі Сумі та Третього секретаря Посольства Японії в Україні пана Сатору Хомма, які мали урочисто передати каталог медичного обладнання, закупленого в межах Проекту модернізації медичного обладнання в Краснопільській ЦРЛ.

Будні адміністрації і медичного персоналу лікарні спокійними не були ніколи, тож можна лише здогадуватись, яких хвилювань додав їм візит дипломатів, та й не лише їм. Відчутно хвилювались в очікуванні гостей селищний голова Юрій Яремчук, голови Краснопільської районної ради Віталій Савоненко, райдержадміністрації Сергій Хрупа, заступник головного лікаря Краснопільської ЦРЛ Надія Рощик. У ролі гостя разом з краснопільчанами зустрічала японську делегацію і Генеральний Секретар благодійного фонду «Карітас Україна» Дзвенислава Чайківська.

Про точність і педантичність японців ми чули давно, не довелось їх чекати і цього разу, – посольський чорний «Лексус» заїхав до території лікарні точно у визначений час і без зайвих слів, промов і урочистостей дипломати вирушили відділеннями оглядати придбане обладнання. Співробітники посольства зі знанням справи цікавились із технічними характеристиками, запитували у медиків про доцільність придбання для лікарні саме цього обладнання, просили продемонструвати їх роботу на практиці і все це фіксували відео та фотозйомкою.

Лише після ретельного огляду дійшла черга до того, що в програмі мало назву «урочиста церемонія передачі каталогу медичного обладнання».

Звичайно, за українським звичаєм не обійшлось без запашного короваю від заступника головного лікаря Краснопільської ЦРЛ Надії Рощик, вітальних слів від керівництва району, які дякували Уряду Японії та благодійному фонду «Карітас Україна» за суттєву і відчутну допомогу Краснопільському медичному закладу, висловлювали надію на подальшу співпрацю як на рівні району, так і в рамках Краснопільської об’єднаної громади. Також дипломати отримали пам’ятні подарунки і сувеніри від громади.

– Програма «Кусаноне» – це не допомога від Посольства, це допомога від Уряду і народу Японії українському народу, – зазначив Повноважний Посол Японії в Україні пан Шігекі Сумі, передаючи каталог заступнику головного лікаря Краснопільської ЦРЛ Надії Рощик. – Я радий, що це обладнання працює, сподіваюсь, що воно й надалі ефективно й надійно працюватиме, це дуже важливо для людей, які живуть у вашому районі. Японія готова продовжувати співпрацю і допомагати Україні в рамках Програми безвідплатної допомоги Уряду Японії «Кусаноне», що спрямована на підтримку ініціатив, представлених громадами та об’єднаннями для задоволення різноманітних потреб на місцевому рівні, адже ця програма має на меті розвиток мирного суспільства, де жодна особа не залишена поза увагою у будь-якому куточку світу.

За словами посла, починаючи з 2002 року в Україні в межах програми «Кусаноне» реалізовано 127 проектів, включаючи вищезгаданий, на суму понад 9,11 мільйонів доларів США у галузях охорони здоров’я, освіти, соціального добробуту тощо.

– Нам приємно бути об’єднуючим містком між різними народами, адже сьогодні дуже важливо, щоб народи жили в мирі, були солідарні один з одним. Вважаю найбільшим плюсом, що ця допомога направлена до людей, які проживають саме в сільській місцевості, в нашому випадку – в такому невеличкому населеному пункті, як Краснопілля, – переконана Генеральний Секретар благодійного фонду «Карітас Україна» Дзвенислава Чайківська.

Але на цьому знайомство дипломатів з Японії з Краснопільською лікарнею не закінчилось, адже Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі виявив бажання оглянути, в яких умовах і палатах лікуються і перебувають хворі у хірургічному відділенні лікарні, а також попросив показати йому рентген-кабінет. Ми не знаємо, про що говорили дипломати між собою, побачивши обладнання ще радянського виробництва, але здивований вираз облич перекладу не потребує… А наші медики й не приховували, що іншого немає, тому працюють на тому, що є, але не відмовились би від нового, але…

Чи почули їх «дипломатичний» натяк японці, нам невідомо, але надію на краще вселила пані Генеральний Секретар благодійного фонду «Карітас Україна» Дзвенислава Чайківська: «Тепер готуйте проекти на придбання рентген-обладнання, як ми вже переконалися, нічого неможливого немає».

Вже від’їжджаючи, на запитання, які у нього враження від відвідин Краснопільської ЦРЛ, Посол дипломатично відповів:

– Лікувати людей – в усьому світі необхідна, важка, але й дорога справа, тому вам хочу побажати удачі.

О. МОЦНИЙ

Газета “Перемога”

Джерело:
https://krasnews.wordpress.com/2018/10/29/Japan_aid_visit
ПОСОЛ ЯПОНІЇ В УКРАЇНІ ШІГЕКІ СУМІ: «Я радий, що обладнання працює, це дуже важливо для людей, які живуть у вашому районі»
29.10.2018

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.