Важка дорога додому

Минув місяць, як відновлено роботу пункту пропуску «Колотилівка-Покровка», що на кордоні Бєлгородської та Сумської областей.

Щодня більше сотні українців повертаються на підконтрольну територію України через Сумську область.

І щоб їх зустріти, надати необхідну психологічну та юридичну допомогу, а також від елементарного – ліків, їжі та місця для тимчасового перебування й до відправки далі – працює купа гуманітарних інституцій та організацій державного й недержавного секторів. Серед них – Товариство Червоного Хреста України.

«Сіру зону, ті хто повертається в Україну, проходять пішки – відстань в майже 2 км. Це важко – особливо літнім людям, або з інвалідністю. І всі ж вони ще й нервують завдяки «теплому» спілкуванню на виході з РФ, а далі все прикордоння небезпечне, бо постійно обстрілюється. Тож часто є потреба у наданні медичної допомоги. Для її надання волонтери загону швидкого реагування Сумської обласної організації ТЧХУ теж долучаються.» – говорить Ігор Шаповал, в.о. Голови Сумської обласної організації ТЧХУ.

«Крім того, присутність Червоного Хреста, який має мандат бути посередниками, це ще й надія на гарантію безпеки для тих, хто переходить кордон. Тож зараз намагаємось організувати регулярні чергування. Для цього приїхали до Покровки разом із представниками Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Ще одне завдання – визначити потреби фільтраційного пункту, який працює в Краснопіллі, а також людей, які лишаються жити в 5-кілометровій прикордонній зоні.»

Таких у Покровці близько чотирьох десятків і вони тепер не мають можливості купити продукти чи ліки.

Електроенергії в селі теж немає. Цифра «залишенців» коливається, кажуть місцеві, бо зараз пора збору урожаю – приїздять картоплю викопати, за хатою наглянути, якщо вціліла. В основному ж лишились літні люди. До них наступний візит волонтерів Сумської обласної організації ТЧХУ – з пакунками найнеобхідніших речей і продуктів, які вони привезуть навіть під загрозою обстрілів.

Джерело:
https://krasnews.com.ua/kordon/mynuv-misyacz-yak-vidnovleno-robotu-punktu-propusku-kolotylivka-pokrovka-shho-na-kordoni
! Минув місяць, як відновлено роботу пункту пропуску «Колотилівка-Покровка», що на кордоні Бєлгородської та Сумської областей
06.09.2023
КОРДОН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.