Ловець невловних птахів

Сайт “Краснопілля Інфо” вітає Леоніда Ушкалова з другим виданням (протягом року!) його книги «Ловитва невловного птаха: життя Григорія Сковороди»*, яке днями з’явилося на полицях книгарень!

Пропонуємо нашим читачам рецензію відомого харківського письменника та журналіста Олега Коцарева з нагоди цієї події:

http://smoloskyp.org.ua/-leftmenu-173/2010-12-23-09-23-54/1965-2017-10-26-16-04-11.html
ОЛЕГ КОЦАРЕВ. ЛОВЕЦЬ НЕВЛОВНИХ ПТАХІВ

Ще одна книжка про Григорія Сковороду. І навряд чи когось сильно здивує, що її автором став Леонід Ушкалов.

Його «Ловитва невловного птаха: життя Григорія Сковороди», що побачила світ у видавництві «Дух і Літера» – більш-менш популярний розлогий есеїстичний етюд, присвячений біографії нашого видатного філософа і богослова.

У біографії цій, як відомо людям заглибленим у тему і як стане відомо «посполитішим» читачам «Ловитви невловного птаха», є чимало білих плям, багато припущень, суперечливих моментів, суто легендарних сюжетів. Така обставина виявилася вдячною для Леоніда Ушкалова. Бо дозволила йому і навести максимальну кількість різноманітних, навіть взаємовиключних думок біографів, дослідників, свідків, і створити мальовничі та умовні «реконструкції» можливих сюжетів з життя Сковороди – з ким і як би він міг зустрітися в тій чи іншій місцині, чого і в кого, приміром, навчатись у Братиславі тощо.

Кожен етап життєпису Григорія Сковороди Леонід Ушкалов не лише цікаво і доступно реконструював, а ще й поставив у контекст культури та мислення і – меншою мірою – політичних реалій доби. Що тоді відбувалося, якими були культурно-мистецькі тенденції? Як характеризують тогочасний «Zeitgeist» – «дух часу»? І то не лише в суто українських масштабах. Ця, на жаль, не достатньою мірою розповсюджена в наших книжках на історико-літературну тематику широта контексту багато дає для розуміння як самого Сковороди, так і його творчості.

Леонід Ушкалов чимало цитує спогадів про Сковороду, інші твори важливих тодішніх авторів і просто персон (аж до російської імператриці Катерини включно), звичайно, самого свого героя, що, звісно, лише додає колориту й особистого виміру.

Особлива тема, варта окремої уваги у книжці – освіта. Ви прочитаєте багато цікавого про навчання і навчальні заклади вісімнадцятого століття в Україні та на інших теренах континенту. Про становлення і розвиток вищої освіти, про початкове навчання, про суперечності, досягнення і провали цієї надважливої галузі.

Є, звісно, в «Ловитві невловного птаха» також розгляд сковородинівської творчості. Його літературних, філософських, теологічних речей – наскільки, звичайно, перше, друге і третє можна чітко розділити. При цьому Ушкалов за можливості дає уявлення про джерела натхнення та про джерела алюзій і цитат (адже навіть поетичні твори Григорія Сковороди були напрочуд «вченими», наснаженими важливим інтелектуальним підтекстом). Знову-таки, не забуває про контекст, про колег, однодумців і опонентів Сковороди. Аналіз його творів дослідник проводить не суто в академічному науковому ключі, але все одно ці епізоди книжки, поза сумнівами, належать до найскладніших для сприйняття, таких, які вимагають уважності й внутрішньої інтелектуальної праці.

Висвітлює Леонід Ушкалов не лише окремі твори, а й загальні ідеї, мотиви, напрямки сковородинівської творчості, філософії, думки. Серед них і найвідоміші на зразок сродної праці чи три світи і дві натури, й менш знані. Зокрема, й та, що дала назву книжці. Ловитва невловного птаха – один із ключових образів творчості Григорія Сковороди. Він, згрубша кажучи, символізує пізнання, роздуми, творчість як діяльність, скеровану на постійний процес без конкретного кінцевого результату, в якому радість і щастя приносить не схоплений птах, а саме «полювання» на нього, постійні пошуки, роздуми, сумніви.

Гадаю, «Ловитва невловного птаха» – одна з найкращих книжок для того, щоб розповісти про Григорія Сковороду людям, поверхнево знайомим із цією постаттю. Можливо, в цьому сенсі вона має також і перекладні перспективи.

 

* Ловитва невловного птаха: життя Григорія Сковороди / Ушкалов Леонід. Вид. 2-е. — К.: Дух і Літера, 2017. — 368 с. (Серія «Постаті культури») — ISBN 978-966-378-554-7
http://duh-i-litera.com/lovytva-nevlovnoho-ptaha-zhyttya-hryhoriya-skovorody/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.