Капустіна Тетяна Михайлівна – фундатор кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії Запорізького медичного інституту

Капустіна Тетяна Михайлівна (24.01.1922, слобода Краснопілля Харківської губернії – 13.03.2001, Запоріжжя) – топографоанатом, доктор медичних наук (1969), професор (1972). Вищу освіту отримала у Харківському медичному інституті (1943), в якому закінчила аспірантуру і працювала протягом 10 років. У 1953-1965 рр. – доцент, завідувач курсу оперативної хірургії Українського інституту удосконалення лікарів (Харків); 1965-1988 – завідувач, 1988-1999 – професор-консультант кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії Запорізького медичного інституту. Науковий напрям – топографічна анатомія та оперативна хірургія опорно-рухового апарату, пересадка кісток і суглобів.

Тетяна Михайлівна Капустіна народилася 24 січня 1922 року в слободі Краснопілля Охтирського повіту Харківської губернії (зараз смт Краснопілля Сумської обл.). Після закінчення середньої школи Тетяна Капустіна вирішила отримати фах лікаря і вступила до 1-го Харківського державного медичного інституту. Але навчання перервала війна… З перших днів німецько-радянської війни частина викладачів і випускні курси студентів пішли на фронт, а медичні інститути м.Харкова були відправлені в евакуацію: Перший – до м.Чкалова (нині м.Оренбург), Другий – до м.Фрунзе (нині м.Бішкек), де продовжили роботу з випуску лікарів, таких необхідних і на фронті, і в тилу. Там, в евакуації, 1943 року Тетяна Капустіна і отримала диплом лікаря.

У грудні 1943 р. 1-й і 2-й Харківські державні медичні інститути рішенням РНК СРСР були об’єднані і влітку 1944 р. повернулися з евакуації до Харкова як один навчальний заклад – Харківський державний медичний інститут (зараз – Харківський національний медичний університет).

Будівля Харківського державного медичного інституту. Зруйнована під час Другої світової війни.

Під час навчання Тетяна Капустіна отримала медичну спеціалізацію на кафедрі оперативної хірургії та топографічної анатомії (далі по тексту – ОХТА) Харківського медінституту. У липні 1944 року кафедра ОХТА разом з інститутом повернулася до Харкова. Колишнє приміщення кафедри під час війни було зруйновано повністю. Після повернення з евакуації кафедра розташувалася в будівлі кафедри нормальної анатомії. Але життя тривало… В цей час на кафедрі ОХТА була вперше впроваджена аспірантура, і першими аспірантами були Т.М. Капустіна та В.Д. Зінченко.

Цей медичний науковий напрям і став справою всього життя молодого лікаря Тетяни Капустіної. Слід відзначити, що оперативна хірургія та топографічна анатомія – традиційний для вітчизняної вищої медичної школи предмет і напрям наукових досліджень, який ще у 19-му сторіччі започаткував видатний вчений анатом М.І. Пирогов.

Кафедра оперативної хірургії та топографічної анатомії на медичному факультеті Харківського університету, з якого виріс Харківський державний медичний інститут, заснована у 1884 році. Її засновником і першим керівником був професор О.І.Дудукалов, учень видатного хірурга В.Ф. Грубе. Післявоєнний період характеризується інтенсивним розвитком науково-педагогічної діяльності кафедри та її матеріально-технічного оснащення. В цей період на кафедрі працювали Г.І. Пейсахович, М.С. Сокіл, Т.М. Капустіна, В.Д. Зінченко, Л.Г. Іванова, H.H. Ніколенко, Ф.П. Воробйов, В.Ф. Кропивний, М.М. Велигоцький.

Нова будівля Харківського медичного інституту (1955 р.)

Професійне і наукове становлення Капустіної Т.М. відбувалося разом з розвитком медичної науки і системи медичних навчальних закладів України. Про це свідчить її особиста біографія – чимало професійних подій і здобутків лікаря Т.Капустіної позначені словом «перший».

У 1953-1965 рр. Тетяна Михайлівна Капустіна – доцент, завідувач курсу оперативної хірургії Українського інституту удосконалення лікарів (м.Харків). Український інститут удосконалення лікарів (зараз – Харківська медична академія післядипломної освіти МОЗ України) засновано у 1923 році за наказом Народного комісаріату охорони здоров’я УСРР. Першими кафедрами, що були організовані в інституті, були кафедри хірургії, топографічної анатомії та оперативної хірургії, акушерства та гінекології, терапії, педіатрії, загальної та комунальної гігієни. Саме тут доцент Т.Капустіна продовжила свою наукову та викладацьку справу.

Будівля Харківського державного медичного інституту (1965 р.)

Харків здавна був одним з найвизначніших центрів лікувальної справи і медичної освіти на Слобожанщині – і в складі Російської імперії, і в новітні часи. Тим часом, у післявоєнний період в Україні активно розвивається мережа медичних навчальних закладів. Зокрема, у 1959 році Одеський державний фармацевтичний інститут було переведено до Запоріжжя, на базі якого був створений Запорізький державний фармацевтичний інститут. У 1964 році наказом МОЗ УРСР у Запорізькому фармінституті був організований лікувальний факультет, і ця подія послужила початком перетворення фармацевтичного інституту в багатопрофільний медичний інститут. У 1968 році Запорізький фармацевтичний інститут перейменовано у Запорізький медичний інститут (зараз – Запорізький державний медичний університет).

Будівля Запорізького державного медичного університету

Для становлення нового великого медичного навчального центру були задіяні наукові та педагогічні кадри з усієї України. Саме в цей час фахова кар’єра доцента Капустіної Т.М. отримує новий імпульс і можливості: у 1965 році вона стала організатором і першим завідувачем кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії нового медичного інституту. У 1969 році доцент Капустіна Т.М. захистила докторську дисертацію («Іннервація деяких трубчастих кісток і їх трофіка в умовах часткової денервації») і здобула науковий ступінь доктора медичних наук. У 1972 році Капустіна Т.М. отримала вчене звання професора. Отже, протягом майже чверті століття (1965-1988) Т.М.Капустіна працює завідувачем кафедри ОХТА Запорізького медінституту, а у 1988-1999 роках – професором-консультантом на рідній кафедрі.

Життєвий шлях Капустіної Тетяни Михайлівни завершився 13 березня 2001 року. Похована в Запоріжжі.

Джерела:

http://esu.com.ua/search_articles.php?id=9515
Капустіна Тетяна Михайлівна

http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/6977
Становлення і розвиток кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії Харківського національного медичного університету (до 130-річчя від дня заснування) / В. М. Лісовий, В. А. Капустник, В. Г. Дуденко, М. А. Падалиця, Г. В. Горяїнова, І. Я. Євтушенко, Н. Ю. Кондрусик // Експериментальна і клінічна медицина. – 2014. – № 2 (63). – С. 7–14.

http://www.morphology.dp.ua/_pub/CAS-2009-08-04/079.pdf
В.М.Лісовий, В.А.Капустник, А.О.Терещенко, М.А.Падалиця, Г.В.Горяїнова, І.Я.Євтушенко, Н.Ю.Кондрусик
Харківський національний медичний університет
СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТОК КАФЕДРИ ОПЕРАТИВНОЇ ХІРУРГІЇ ТА ТОПОГРАФІЧНОЇ АНАТОМІЇ ХАРКІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ (до 125-річчя від дня заснування)

http://dspace.bsmu.edu.ua/bitstream/123456789/4982/1/File0001.pdf
ОПЕРАТИВНА ХІРУРГІЯ ТА ТОПОГРАФІЧНА АНАТОМІЯ ВІД ПИРОГОВА ДО НАШИХ ДНІВ

http://scientists.kharkov.ua/kharkov-scientific-organizations/854-kharkivska-medichna-akademiya-pislyadiplomnoji-osviti
Харківська медична академія післядипломної освіти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.