Щодня більше сотні українців повертаються на підконтрольну територію України через єдиний пункт пропуску «Покровка (Україна) – Колотилівка (рф)»

Щодня більше сотні українців повертаються на підконтрольну територію України через єдиний пункт пропуску «Покровка (Україна) – Колотилівка (рф)». Серед тих, хто зустрічає біженців на українській Сумщині – волонтери Червоного Хреста України.

Сьогодні у Покровці гучно – через вибухи Червоний Хрест лише з другої спроби військові пропускають на перехід. А люди тим часом проходять пішки майже 2 кілометри «сірої зони». Добре, якщо своїми ногами. Бачимо вже ціле зібрання зламаних інвалідних візків.

Резонансне питання – «Невже не можна налагодити транспортування?!» Можна, якщо б російська сторона надала гарантії безпечного доступу в «сіру зону». Над цим працює купа державних інституцій й гуманітарних організацій (українських і міжнародних), але біженці досі повертаються пішки й під обстрілами. Волонтери, прикордонники й військові на цій ділянці працюють в таких самих умовах, аби пункт пропуску працював й через нього могли повертатись українці.

Історія кожного – гідна екранізації, де особливе місце займатиме українська Покровка. Вона зараз закарбовує емоції повернення й одночасно прощається з останніми своїми жителями, які виїздять зі зруйнованих домівок. Лишаються ті, хто щодня забезпечує функціонування пункту пропуску.

Наближається зима, а значить перехід буде ще важчим через сніг і морози. Роботу волонтерів це теж ускладнить. Тому Загін швидкого реагування Сумської організації ТЧХУ разом з колегами з Національного Комітету ТЧХУ сьогодні працюють тут разом і визначаються які технічні засоби ще потрібні.

Позашляховики, всюдихід, Ambulance й пальне для цієї техніки а також різноманітне обладнання – від рацій та прожекторів до спеціальних нош на колесах – поки попередній перелік, який треба забезпечити.

Наступний об’єкт, який Червоний Хрест підтримує на постійній основі – волонтерський центр «PLURITON» у Краснопіллі – це фільтраційний пункт через який проходять всі біженці. Потреби у постільній білизні, одноразовому посуді та транзитних наборах не зникають.

Також найнеобхіднішого – ліків і продуктів потребують ті, хто попри всі обставини не може виїхати з 5-кілометрової зони. І саме волонтери привезуть допомогу навіть під загрозою обстрілів.

Ми поруч!

Джерело:
https://krasnews.com.ua/gromada/shhodnya-bilshe-sotni-ukrayincziv-povertayutsya-punkt-propusku-pokrovka-kolotylivka/
Щодня більше сотні українців повертаються на підконтрольну територію України через єдиний пункт пропуску «Покровка (Україна) – Колотилівка (рф)»
02.11.2023

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.