Село Хвойне розташоване у глибині Краснопільської громади. Як живуть люди в лісовому селі на Сумщині

Село Хвойне на Сумщині розташоване серед соснового лісу на Краснопільщині. До найближчих сіл – чотири кілометри. Як живуть у малолюдному лісовому селі – у матеріалі Суспільного.

Село Хвойне розташоване у глибині Краснопільської громади, серед соснового лісу та ялинкових лісосмуг. До найближчих сіл – чотири кілометри. Офіційно у Хвойному зареєстрована одна людина, вона живе у родичів в іншому селі. Але за словами старости Старостинського округу Людмили Цибулько, Хвойне населене, зараз тут мешкає кілька людей.

Людмила Цибулько, староста: “25 житлових будинків в цьому населеному пункті зараз. На весняно-літній період тут проживає більше осіб, приїжджають сюди, а зараз, на зиму, залишилося тільки 5 чоловік.”

Тетяна Вихрова родом з Хвойного. Її забрали у Суми в дитинстві, коли треба було йти до школи. У Хвойне Тетяна Яківна повернулася, коли пішла на пенсію. Батьківський будинок, господарство – все це треба було доглядати. Чоловік пані Тетяни їздить на роботу у Суми, жінка займається домашніми справами.

Тетяна Вихрова: “Дрова принести. Водички принести. Хоча в нас і колонка є, ну в колонці якось мало води, недостатньо. Колодязь в нас близько через дорогу. Влітку в мене квіти. Рози – це моя отдушина, я дуже люблю квіти.”

Щоб подзвонити, треба виходити на город, інтернет теж доводиться ловити. За словами пані Тетяни, хліб сюди не возять, за продуктами їздять самі, у Суми або в сусідні села, і це непросто, бо дороги погані.

“Немає дороги, до траси далеко. В нас там була переходочка, її рибгосп воду то набирає, то замерзає – провалилася, ніхто не допоможе її піднять. Далеко обходить стави кругом. На трасу. По дамбі, де стави, пів години, дивлячись, як йти, 45 хвилин. На трасу і там по часу маршрутка.”

Подружжя Вихрових часто відвідують діти, онуки, і самі їздять до них. Але все одно спілкування не вистачає, розповіла пані Тетяна.

“Самотньо. Трудно. Особливо трудно, коли діти і онуки приїжджають, весело, шумно. А потім вони всі їдуть, і чоловік на роботу їде. І я залишаюсь одна, і стою, проводжаю їх. От тоді печалька страшна.”

Повертатися у місто подружжя поки не збирається.

“Війна. Тривоги. Тут мені чогось спокійніше. Чутно стріляють всюди, в нас по колу чути всюди, де населені пункти здорові, те, що передають, де обстріли, в нас все чуть. І сьогодні ж стріляли – чути.”

Хоча взимку у Хвойному живе кілька людей, більшість будинків доглянуті, сюди приїжджають на літо нащадки колишніх мешканців і дачники.

Джерело:
https://suspilne.media/658640-samotno-tut-ake-zivut-ludi-v-lisovomu-seli-na-sumsini/
“Самотньо тут”. Як живуть люди в лісовому селі на Сумщині
Олена Рашевська
Валерія Вороненко
10 січня 2024, 19:30

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.