Контрабанда чи риболовля: Що сталося на Сумщині між сбушниками та прикордонниками

Сутичка на російсько-українському кордоні в Сумській області завдасть неабияких репутаційних втрат українській правоохоронній системі, адже суспільство не стільки обурюється, скільки кепкує з прикордонників та сбушників. При цьому великі підозри викликає те, що жодне відомство досі не повідомило, що ж там насправді сталося і з якої причини

Розбираємося, що ж таки сталося на Сумщині проти ночі 18 червня.

Хто напав на прикордонників

Як і завжди у історіях, де замішані люди в погонах, в цій – багато білих плям та нестиковок. Почалося все з повідомлення Державної прикордонної служби України про напад на прикордонний наряд в Сумській області.

“Цієї ночі на українсько-російській ділянці державного кордону, у Сумській області, відбувся напад на прикордонний наряд, під час якого двом прикордонникам троє невідомих осіб завдали тілесних ушкоджень. Правопорушникам вдалося заволодіти табельною зброєю, – повідомив офіційний сайт ДПСУ. – Своєчасними спільними діями з Національною поліцією, зброю повернуто, здійснюється розшук осіб, причетних до даного злочину”.

Відразу виникла безліч запитань. І найперше – як сталося так, що зловмисникам вдалося здолати озброєних прикордонників, забрати в них зброю і зникнути у невідомому напрямку. Ще більш загадково виглядає те, що зброю незабаром знайшли і повернули за допомогою поліції. Але самих нападників – ні. Було і питання, хто напав на українських прикордонників:

– російські найманці,
– контрабандисти, яких охоронці кордону спіймали на переправці товарів через державну межу,
– нелегали, що намагалися потрапити в Україну,
– хтось з місцевих мешканців.

Врешті дуже загадковим було те, що інцидент в Держприкордонслужбі назвали “спробою залякування”. В тексті явно йшлося про фактично завершений злочин – завдання тілесних ушкоджень та відібрання табельної зброї у співробітників під час виконання завдання з охорони державного кордону. Тож, залякати щоби що?

Протягом дня в соцмережах користувачі висували численні версії того, що ж відбулося на Сумщині. Проте всі вони не мали підкріплення фактично до вечора, коли нарешті в ДПСУ дали певні роз’яснення. Як повідомив речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко, нападники після нападу втекли вглиб території України, ознак порушення кордону на тому місці не сталося. На питання, чи вважають у Держприкордонслужбі, що напад було скоєно саме з території України, а не Росії, Демченко сказав: “Скоріш за все, так і було”. Водночас він підкреслив, що всі “крапки над і” розставить слідство. Демченко уточнив, що напад на прикордонний наряд Сумського прикордонного загону стався близько 2 години ночі в межах Краснопільського району. Також, як зазначив речник ДПСУ, стан здоров’я постраждалих прикордонників – задовільний.

Зі слів речника ДПСУ також стало зрозумілим, куди поділася зброя. За його словами, нападники викинули її неподалік місця інциденту, там її і знайшли правоохоронці. В той же час Демченко додав певної загадковості ситуації, заявивши, що “попередньо, нападники не були озброєні, проте їхні дії були такими, що військові не змогли застосувати зброю, щоб забезпечити своє життя”.

Ще через деякий час деякі ЗМІ, з посиланням на джерела в Державному бюро розслідувань, повідомили, що побили і відібрали зброю в прикордонників ніякі не порушники кордону, співробітники Служби безпеки України. І саме цим можна пояснити, що прикордонники не стали стріляти і дали себе обеззброїти.

СБУ визнали, що нападали їхні співробітники. Але де ж третій нападник?

Згодом вже й СБУ офіційно визнала участь своїх співробітників у подіях на Сумщині. В службі пояснили, що затримали та передали двох підозрюваних органам слідства. “На час проведення досудового розслідування обоє учасників нападу, котрі є співробітниками Служби, відсторонені від роботи”, – заявили в спецслужбі.

Також в СБУ висловили готовність співпрацювати зі слідством для притягнення винних у нападі на прикордонників до відповідальності. “СБУ і надалі надаватиме усіляке сприяння слідству, щоб встановити всі подробиці інциденту, а винні були покарані – безвідносно до посад та прізвищ”, – зазначили в прес-службі СБУ.

СБУ не розкриває осіб своїх співробітників, які виявилися задіяними у цьому скандалі. І говорить лише про двох нападників, в той час як прикордонники заявляли про трьох. Де він? І якщо він не сбушник, то хто?

Чи постраждалим прикордонникам третій в розпалі бійки просто… привидівся?

Подібні злочини перебувають у підслідності Державного бюро розслідувань. Яке поки що не виголосило офіційної позиції. Хоча саме витокам з ДБР, як можна зрозуміти з уривчастих відомостей у ЗМІ та в соцмережах, слід завдячувати більш-менш зрозумілій картині подій.

Що сталося на Сумщині, на кордоні з Росією: версії

Отже, сутичка сталася у Краснопільському районі Сумської області, поблизу села Рясне, поруч з яким пролягає державний кордон України. Відбулося все близько 2 години ночі. Беззбройні працівники СБУ завдали тілесних ушкоджень двом прикордонникам, відібрали в них автомати та патрони, які потім викинули зброю дорогою до Краснопілля.

Ані природа конфлікту, ані статус працівників СБУ, ані обставини їх затримання наразі не є остаточно зрозумілими. А відсутність чіткої і однозначної позиції представників влади щодо подій на Сумщині залишає широке поле для конспірологічних версій.

За однією з них, яка може стати офіційною, сбушники відпочивали та ловили рибу у місцевій водоймі. Але оскільки це прикордонна режимна зона, перебування там є обмеженим. І відпочинок з шашликами та риболовлею є забороненим. За цією версією, прикордонники під час патрулювання виявили компанію відпочивальників. І намагалися припинити порушення режиму. Але наштовхнулися на грубість службістів, які нібито почали вимахувати ксівами перед носами охоронців кордону. Все це переросло у конфлікт з застосуванням сили. Переможцями з якого вийшли саме відпочивальники.

Ця версія, з усіх можливих, здається такою, що здатна найменше вразити репутацію силовиків. Так, вона виллється у звільнення і, можливо, навіть у символічні терміни ув’язнення для її героїв. Проте не матиме тих далекосяжних наслідків, які принесе з собою версія про контрабанду.

Бо саме про переміщення матеріальних цінностей через державний кордон повз пункти пропуску, як про можливий привід перебування співробітників місцевого СБУ у цій місцевості глухої липневої ночі говорить інша версія. Саме її активно обговорюють соцмережеві конспірологи. Мовляв, ця частина кордону здавна приваблює контрабандистів. І не виключено, що деякі каравани перетинають кордон за сприяння когось з силовиків.

На гугл-карті добре видно, що державний кордон пролягає через численні водойми, які одночасно знаходяться на території обох країн. І непоодинокими є випадки, коли через ці місцини і місцеві мешканці ходять в гості до родичів на суміжній території, і нелегали перетинають кордон, і контрабандисти везуть свій крам в той чи інший бік.

В соцмережах обговорюють також особи затриманих сбушників, чиї імена нібито злили в публічний простір або з ДБР, або з МВС (до якого входить і Держприкордонслужба). Йдеться, якщо вірити цим даним, зовсім не про рядових співробітників, а про керівний склад управління СБУ у чині полковників-підполковників. І ці дані ще більше підігрівають інтерес до вчорашньої події.

Як ця подія вплине на репутацію влади

Разом з тим інцидент на кордоні підсвітив деякі системні проблеми в силових структурах. І на це вже звертають увагу не лише в соцмережах.

По-перше йдеться про давню конкуренцію між силовиками, яка в цьому випадку набула небезпечної форми. Адже забравши і викинувши табельну зброю сбушники принизили своїх колег по силовому блоку. Це зачіпає не тільки прикордонну службу, а й все Міністерство внутрішніх справ на чолі з новим міністром. І не виключено, що саме в цьому відомстві зпедалювали вкидання інформації про сутичку у публічний простір. І СБУ вже не залишалося нічого іншого, як “здати своїх” (при цьому не всіх трьох?). Що, у свою чергу, стає потужним ударом по репутації Служби. Ударом, після якого постає питання про відповідність своїм посадам, в тому числі, і найвищих керівників СБУ, а не лише начальників регіональних управлінь або профільних департаментів.

Прямо кажучи, ця подія – потужний удар по голові СБУ Івану Баканову. Який хоч, можливо, і не втратить посаду через свою близькість з президентом Зеленським. Але явно втратить певні позиції у рейтингу компетентності. Не будемо забувати, що президент зараз декларує велику боротьбу з контрабандою і контрабандистами.

І це ще, можна вважати, всій владній команді повезло, що в п’ятницю було скасовано виїзд РНБО на засідання на Сумщину. Адже випадку, якби все сталося відразу після візиту Зеленського, на посміховисько міг би перетворитись не лише силовий блок, а й вся державна верхівка.

Джерело:
https://www.depo.ua/ukr/life/…reputatsiyu-ukrainskikh-silovikiv-202107191346860
Антон Коломойцев
19 липня 2021 14:21
Контрабанда чи риболовля: Що сталося на Сумщині між сбушниками та прикордонниками

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.