Історик Федір Турченко: «Коли починають спалювати книжки, то буде час, коли спалюватимуть і людей»

Професор історії Федір Григорович Турченко, уродженець села Тимофіївка нашого району, якому у лютому цього року виповнилося 75 років, продовжує активну наукову і громадську діяльність.

Нещодавно професор в ефірі «Суспільне Запоріжжя» розповів про болючі і ганебні події, що відбуваються в окупованих районах Запорізької області. Зокрема про вилучення з бібліотек і знищення українських книжок, які є свідченням і втіленням нашої національної ідентичності.

***

Історик Федір Турченко: «Коли починають спалювати книжки, то буде час, коли спалюватимуть і людей»

Вилучаючи з бібліотек на окупованих територіях українські книжки та знищуючи їх, окупанти намагаються позбавити українців їхньої історії та ідентичності. Про це в ефірі «Суспільне Запоріжжя» розповів доктор історичних наук, професор, автор шкільних підручників з історії України Федір Турченко.

«Ця орда, що прийшла до нас із півночі, крім того що вбиває, ґвалтує, знущається, вона спалює наші книжки, – каже вчений. – Вони хочуть ліквідувати Україну, а відтак ліквідувати все, що з нею пов’язано. Українські книжки є проявом нашої ментальності й нашого національного характеру». Саме тому, зазначає науковець, окупанти нищать будь-яку українську літературу, навіть якщо це поезія.

«Їхні методички передбачають, що після того, як вони заходять у те чи інше село, вони роблять ревізію бібліотек. Бо книжки є проявом нашої індивідуальності, яку вони прийшли знищувати, – вважає Федір Турченко. – Це було прогнозовано, бо зі свого досвіду пам’ятаю, як десь на початку 2010–х років, коли проходили чергові вибори й особливо в Криму були активні проросійські партії, мені трапилося фото з зображенням, де спалювали книжки. І серед них була історія України».

Історик підводить до думки, що такі дії є ознакою нездорового суспільства та настроїв у ньому. «Коли починають спалювати книжки, то буде час, коли спалюватимуть і людей, – каже пан Турченко. – Згадайте нацистську Німеччину – з цього все почалося».

Він додав, що українська держава має виправити помилки, яких припустилася в минулому та «надати можливості для повноцінного розвитку української культури, українського слова, українського телебачення – тобто «всього українського за формою і за духом».

Джерело:
https://holodomormuseum.org.ua/news/istoryk-fedir-turchenko
Історик Федір Турченко: «Коли починають спалювати книжки, то буде час, коли спалюватимуть і людей»
4 СЕРПНЯ 2022

Всю розмову з професором Федором Турченком в ефірі «Суспільне Запоріжжя» можна послухати і подивитися тут:


Чому російські окупанти знищують українські книжки | Прифронтове інтерв’ю
30 лип. 2022 р.

Суспільне Запоріжжя
На тимчасово окупованих територіях Запорізької області окупанти вилучають та знищують українські книжки, підручники з історії, книжки українських авторів. Для чого вони це роблять зараз, та чи боротьба Росії проти України триває від Валуєвського циркуляру та Емського указу – у студії розкаже професор Федір Турченко. Також зараз в Запорізькій області розпочався процес вилучення російської літератури та книжок російських авторів, чому цей процес розпочався тільки зараз, і яких саме авторів, і які підручники треба вилучати – також будемо розбиратися в студії.

Сайт філії: https://zp.suspilne.media/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.