“Підтримки не отримуємо зовсім”. Як працює фермер під обстрілами на кордоні Сумщини з росією

Його поля – вздовж кордону з Росією, його господарство – за 100 метрів від кордону. Землі обробляти неможливо, державну субсидію не отримує, а податки платити треба. Як працює фермер Олександр Жданько з Краснопільщини під щоденними обстрілами, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Фермер Олександр Жданько. Фото: Суспільне Суми

Робоча автівка фермера Олександра Жданька посічена осколками минулого року, під час жнив. “Хлопці кажуть: не будемо зерно возить, там обстрілюють. Кажу: зараз поїду подивлюся. Я тільки доїжджаю із села Високе в сторону Рясного – переді мною один, другий, третій – п’ять вибухів. Я розвертаюсь по соняшниках, коли з правої сторони від мене – бебех! Чую – посікло машину. Вікна повибивало, двері пробило, боковини пробило. Я ж газую, думаю, не дай Боже по колесах чи по мотору – я не втечу. І газу. Коли ззаду вибух – і машину підкинуло, така дірка – ззаду пробило, і в салон потрапило, трішки потрапило і мені – ну не смертельно. Доїхав я у Краснопілля сам“, – пригадав чоловік.

Всі землі пана Олександра – у двокілометровий прикордонній зоні, на території Покровського та Грабовського старостинських округів. З 300 гектарів посівних площ наразі не обробляється майже 200, – розповів фермер.

Фермерське господарство Олександра Жданька. Фото: Суспільне Суми

Збирать урожай нам не дають російські військові, постійно обстрілюють. Землі заміновані, більш ніж половина землі не використовується зовсім. А те, що використовується – і посіяли ми в цьому році, а зібрати урожай не вийде. Розбивають техніку, склади, палять поля, врожай. Зібраний врожай — б’ють по складах. У мене 100 тонн лежало зерна, розбили якраз після жнив“, – розповів Олександр.

Центр фермерського господарства і дім Олександра Жданька – у селі Високе, за 100 метрів від Росії. Російські снаряди розбили трактор вартістю мільйон гривень, за який фермер досі сплачує кредит, зараз його намагаються відновити.

Фермерське господарство Олександра Жданька. Фото з особистого архіву чоловіка

Хотіли їхати дискувати там, де пшеницю зібрали, і якраз зранку заправлявся, водій побіг масла налити, що людей там не було, прилетіло. Якраз сіялка там поруч стояла, розбило сіялку, трактор. Ще два трактори в мене побиті в лісі стоять. Ми їх затягли, щоб їх не добили. У кущах гілками понакривали“, – розповів фермер.

Наразі Олександр живе у Краснопіллі, але у Високе їздить майже щодня – намагаються вивезти вцілілу техніку: “Їдемо по темному, поки російські солдати сплять. Зачепили, витягли, свиней погодували, собакам дали, поїхали. Як мені сказали, що пришлють аудиторську перевірку, кажу: поїхали за місцем реєстрації господарства. Туди ніхто не поїхав, і не поїде. І виконавці не їздять“.

За затримку у сплаті податку на землю фермеру загрожувала аудиторська перевірка.Підтримки державної ми не отримуємо зовсім, хоча люди получили субсидії по 3 тисячі минулого року на гектар, в цьому році по 4 тисячі на гектар – нам не дали ні копійки. Тому що це зона бойових дій, у вас тут все заберуть або поб’ють, смислу немає вам давати. А податки є смисл з нас брати. І приходять листи з податкової служби: «Пришлемо позапланову аудиторську перевірку” і так далі. Довелося мені брати кредит і погасити 100 з чимось тисяч“, – розповів Олександр.

Суспільне звернулося за коментарем до податкової служби в Сумській області. Наразі очікуємо на офіційну відповідь.

Відмовитися від земель, які неможливо обробляти, означає втратити їх назавжди, каже чоловік, їх одразу заберуть великі аграрні підприємства. А треба думати про життя після перемоги. Попри мільйонні збитки, намагаються прилаштовуватися до нинішніх умов. Відновлюють техніку, своїми силами ремонтують обірвані лінії електропередач і продовжують сіяти.

Фермерське господарство Олександра Жданька. Фото з особистого архіву чоловіка

Посіяли 10 гектарів всього, хоча ми сіємо пшеницю по 100 і більше гектарів. Щоб зберегти насіння, може ж війна закінчиться, на наступний рік, щоб було чим сіяти. Якби мені дали по 4 тисячі на гектар, грубо 300 гектар по 4 тисячі, це вже мільйон 200, я б на ці гроші купив солярки, засоби захисту рослин, багато чого б купив. І частину податків заплатив. Так нам цих грошей і не дали“, – розповів Олександр Жданько.

На виїзді з Краснопілля в пана Олександра свій магазин. Розказав: проблем з постачанням немає, а от на початку вторгнення було нелегко: “Люди, коли почалися обстріли, вигребли все, що можна було. По Сумах проїдеш, по всіх базах, де що є. Яка риба, які консерви, ковбаса – все привозилося і розміталося в той же день“.

У день вторгнення пан Олександр був у Сумах у лікарні, готувався до операції. Операцію, сказав, так до сьогодні і не зробив. “Лікар прийшов пів сьомого, кажу: я так зрозумів, операції ніякої не буде. Зібрав свої речі. Донька дзвонить, каже: чоловік і син побігли у військкомат. Я туди приїхав, там вже роздали автомати. Я паспорт дав, а він каже: ми вас запишемо в резерв, ви по віку не підходите“, – пригадав фермер.

Фермерське господарство Олександра Жданька. Фото з особистого архіву чоловіка

Коли повернувся додому, разом зі знайомими намагалися зупиняти російські колони: “Витягли з хати тряпки. З Грабовського як їхати, поворот на Краснопілля, на Мезенівку, отам і запалили. І оце як загорілося, а тут колона йшла. Як почали вони гамселити з танків, з усього, що було. Стріляли, все розлітається. Колона повернулася. Ну вона поїхала пізніше“.

Наразі зять Олександра на фронті. Онук загинув у бою рік тому. Сам пан Олександр продовжує працювати під обстрілами. Олександр Жданько каже: працює на цій землі 30 років і виїжджати нікуди не буде.

Джерело:
https://suspilne.media/582157-pidtrimki-ne-otrimuemo-zovsim-ak-pracue-fermer-pid-obstrilami-na-kordoni-sumsini-z-rosieu/
“Підтримки не отримуємо зовсім”. Як працює фермер під обстрілами на кордоні Сумщини з Росією
Олена Рашевська
28 вересня 2023, 16:20

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.