“Колотилівка – Покровка” та “Мокрани – Доманове”: росіяни поширюють фейк про перетин гуманітарних коридорів

У січні 2024 року продовжують діяти гуманітарні коридори для українців, які хочуть повернутися з окупованих територій на Батьківщину. Мова йде про пункт пропуску через Сумщину – “Колотилівка – Покровка” та через Республіку Білорусь – “Мокрани – Доманове”. Однак окупаційна “влада” всіляко намагається перешкодити виїзду на підкотрольні Україні території, поширюючи недостовірну інформацію.

Детальніше про це виданню ТРИБУН розповіла координаторка громадської організації “Донбас СОС” Віолета Артемчук.

За її словами, на окупованих територіях псевдовлада поширює інформацію про те, що при перетині гуманітарних коридорів чоловікам відразу видають повістки до військкоматів та відправляють служити в лавах Збройних сил України.

“Чи правда, що чоловікам, які виїжджають із окупованих територій через гуманітарні коридори “Колотилівка – Покровка” та “Мокрани – Доманове” одразу при перетині вручають повістки до військкомату та відправляють служити в ЗСУ?”, – з такими й подібними питаннями часто звертаються на гарячу лінію до юристів Донбас СОС.

Пані Артемчук запевняє, що ця інформація не відповідає дійсності. Її розповсюджують на окупованих територіях та під час “фільтрації” на російському кордоні.

Це фейк. Таку інформацію надають при так званій “фільтрації” під час виїзду з окупованих територій. Ціль фейку зрозуміла – перешкодити виїзду з окупації та повернення на підконтрольну територію України.

За словами координаторки Донбас СОС, процес залучення до лав Збройних сил має свої особливості та етапи. І в будь-якому разі доля людини не вирішується при перетині гуманітарного коридору.

Віолета Артемчук розповіла, як повернутися на підконтрольну територію через Сумську область.

“На контролі люди показують наявні документи українського зразка. Це можуть бути й свідоцтва про народження (для молоді, яка не встигла отримати паспорт), протерміновані паспорти, закордонні паспорти, водійські посвідчення, ксерокопії втрачених документів (бажано з фотокарткою)”, – зазначила вона.

Також при проїзді на підконтрольну територію на прикордонному пункті громадяни мають співбесіду зі співробітниками силових структур України.

При цьому українські прикордонники не вилучають документи, як про це заявляють окупанти. Відповідних розпоряджень немає. Більш того, Державна прикордонна служба отримує регулярні роз’яснення щодо дій з документами.

Ще один гуманітарний коридор – “Мокрани – Доманове”. Щоб виїхати маршрутом через Росію та Білорусь треба мати російські документи: внутрішній та закордонний паспорти, адже при перетині кордону “РФ – Білорусь”, російські прикордонники можуть не випустити громадян, які отримали лише внутрішній російський паспорт і не отримали закордонний.

Для перетину кордону та в’їзду на підконтрольну територію України люди також мають показати наявні документи українського зразка. Це можуть бути й свідоцтва про народження (для молоді, яка не встигла отримати паспорт), протерміновані паспорти, закордонні паспорти, водійські посвідчення, ксерокопії втрачених документів (бажано з фотокарткою).

При проїзді на підконтрольну територію на прикордонному пункті громадяни теж проходять співбесіду зі співробітниками силових структур України.

“Наразі пункти пропуску «Колотилівка– Покровка» та «Мокрани – Доманове» працюють щоденно та готові приймати громадян, які повертаються на підконтрольну територію України. Після проходження коридору через Сумщину громадянам забезпечується підтримка у вигляді можливості безкоштовного проїзду потягом до Києва, всебічна підтримка від представників організацій, долучених до роботи цього пункту пропуску”, – підкреслила Віолета Артемчук.

Юстина Луганська

Джерело:
https://tribun.com.ua/uk/107830-kolotilivka-pokrovka-ta-mokrani-domanove-fejki-rosijan-pro-peretin-gumanitarnix-koridoriv
“Колотилівка – Покровка” та “Мокрани – Доманове”: росіяни поширюють фейк про перетин гуманітарних коридорів
ЕКСКЛЮЗИВ
9 січня 2024 в 16:00

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.