Ці дні в історії району. 29 лютого – 6 березня

150921_Krasn_hist_day1
У післявоєнному районі одні допомагають дітям фронтовиків, інших НКВС ловить на крадіжці хліба, Сталін наказав знизити ціни, модернізується маслозавод, а у Мезенівці мисливці взяли під охорону ондатр. Такими подіями, і не лише, запам’яталися дні в історії району в різні роки.

1945. У клубі райцентру відбулися загальні профспілкові збори працівників місцевої промисловості Краснопільського райпромкомбінату. На цих зборах райпромкомбінатівці вирішили на відзнаку Восьмого березня внести в фонд допомоги дітям фронтовиків, які живуть у Гребениківському дитячому будинку, свій одноденний заробіток. Було відраховано 2400 карбованців. На цю суму райпромкомбінат відпускає дитбудинкові своїх виробів.

А у школі Михайлівського керамічного заводу організовано для учнів – дітей фронтовиків і дітей інвалідів Вітчизняної війни гарячі сніданки. Дирекція заводу знайшла потрібні харчові ресурси і діти з 6 березня регулярно снідають у заводській їдальні.

Тим часом працівники Краснопільського районного відділу НКВС виявили чотирьох розкрадачів колгоспного хліба в артілі ім. Фрунзе (с. Успенка). При обшуку у чотирьох злодіїв виявлено і повернуто колгоспу півтонни пшениці і 29 кілограмів гречки.

1949. Вийшла постанова Ради Міністрів СРСР і ЦК ВКП(б) про нове зниження цін на товари масового споживання, яку почали масово обговорювати у всіх трудових колективах району. Так робітники і службовці Михайлівського заводу вогнетривів на своїх зборах підвели підсумки роботи за минулий місяць, виробнича програма якого виконана на 118 процентів і в знак вдячності партії зобов’язалися виконати березневу програму не менше, як на 120 процентів. Між тим тільки за три години після переоцінки товарів працівники прилавка центральної крамниці Краснопільського сільпо виторгували 6 тисяч карбованців готівки. До пониження цін денний виторг не перевищував 800 карбованців.

1953. За активну подачу допомоги колгоспу ім. Чкалова в збиранні місцевих добрив і у виготовленні щитків для снігозатримання бюро Сумського обкому ЛКСМ України занесло в книгу Пошани комсомольську організацію і піонерську дружину Лозівської семирічної школи.

1957. Закінчили свою роботу тримісячні курси підвищення кваліфікації шоферів при Краснопільській автороті. Курси закінчили понад 20 шоферів, які матимуть пріоритетне право сісти на нові автівки, що надійдуть до їх підприємств.

Для збільшення виробництва молочної продукції і поліпшення її якості проводиться реконструкція Краснопільського маслозаводу. В цехах встановлюється нове обладнання, яке буде приводитись в дію при допомозі електроенергії. У маслоцеху встановлено лінію інженера Мєльошина, яка сприяє переробці молока конвеєрним методом.

1966. Широкоекранну кіноустановку «Колос» встановлено у Пенянському сільському клубі.

1968. У трудівників райцентру з творчим візитом побувала відома українська поетеса Надія Приходько. Між тим рішенням загальних зборів колгоспників артілі ім. Ілліча (Великий Бобрик) створено комунгосп. Він буде займатися комунальними і побутовими справами. Сюди увійдуть муляри, теслярі, електрики, столяри та інші майстри. Вони будуть зводити будинки, ремонтувати старі, виготовляти речі повсякденного вжитку, слідкувати за електромережею, станом доріг тощо.

В угіддях Мезенівського мисливського колективу мешкають лосі, козулі, кабани, зайці, лисиці. Дещо менше водиться куниць і видр. Та цими днями біля хутора Птушка мисливці помітили пару ондатр. Мисливці вирішили доглядати мезенівських новоселів.

Джерело:
http://krasnews.at.ua/news/ci_dni_v_istoriji_rajonu_29_ljutogo_6_bereznja/2016-02-28-6110
28.02.2016
Ці дні в історії району. 29 лютого – 6 березня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.