ЗГАДАТИ ВСЕ. Газета «Перемога» про події, якими жила Краснопільщина у 2020-му

ЮВІЛЕЇ РОКУ

1 січня 2020 року Краснопільська дитячо-юнацька спортивна школа відзначила 35-річний ювілей з дня заснування. Це зовсім молодий ювілей, та школа має багате минуле й широкі перспективи розвитку. Вихованці ДЮСШ й сьогодні беруть участь у чемпіонатах України та області, міжнародних змаганнях, а значить й ми не залишаємось без роботи, постійно висвітлюючи спортивні новини на сторінках нашої газети.

«АВТОПАРК» РОКУ

Безсумнівно рік, що минає, запам’ятається працівникам сільських амбулаторій, автопарк яких суттєво оновився й фельдшери пересіли з «Москвичів» і велосипедів на «Сузукі», які повністю відповідають вимогам Міністерства охорони здоров’я України щодо транспортних засобів для сільської медицини. Нагадаємо, що повнопривідні «Сузукі» отримали АЗПСМ с. Рясне, с. Мезенівка та с. Славгород в останні дні 2019 року. Отримав нового шкільного автобуса на 26 місць й опорний заклад освіти Краснопільська ЗОШ І-ІІІ ступенів.

ГУЛЯННЯ РОКУ

Зазвичай в минулі роки гулянь на Краснопільщині було вдосталь і обрати якесь з них головним було дуже складно. Але коронавірус пройшов червоною лінією ледь не по всіх культурно-масових заходах, але деякі все ж встигли відбутись і запам’ятатись. Зокрема започаткований на початку року фестиваль «Різдвяний вертеп», який складався з двох частин і порадував глядачів різноманітністю учасників, яскравими і видовищними номерами від сільських аматорів сцени. Людно було і на масштабному гулянні «Краснопільська масляна-2020», яке вдруге проходило на центральній площі селища на початку весни.

ВИБОРИ РОКУ

Вперше місцеві вибори проходили за новим виборчим законодавством, вперше був такий ажіотаж навколо них, враховуючи роль, яка відводиться ОТГ. Але пропри це люди сказали своє «фе» виборам, про що свідчить рекордно низька явка як по Україні, так і по Краснопільщині. Щоб стати депутатом, скажімо, селищної ради, кандидату досить було провести роботу навіть на рівні своїх родичів і знайомих, змусивши їх прийти на дільницю. Нове виборче законодавство показало свою недосконалість вже в тому, що багато населених пунктів Краснопільської ОТГ зовсім не мають своїх представників у селищній раді, практично не представлена Краснопільщина в новоствореному Сумському районі. За традицією лаємо тепер все і всіх – карантин, недолуге виборче законодавство (і це правда), тільки не себе, хороших, що полінувались зробити кілька кроків до виборчих дільниць. Що ж, так нам і треба!

ПРИЗНАЧЕННЯ РОКУ

Після звільнення з посади Голови Краснопільської РДА Сергія Хрупи ця посада довго залишалась вакантною (з 15 липня минулого року обов’язки голови виконував Андрій Петров). І ось лише 25 травня цього року Президент України своїм розпорядженням призначив головою Краснопільської райдержадміністрації Руслана Сіренка. Наразі ми входимо в процес адміністративно-територіальної реформи, внаслідок якої припиняє існування Краснопільський район, вже немає Краснопільської районної ради, невизначеним залишається і подальше функціонування Краснопільської РДА, але Руслан Сіренко став депутатом новоствореної Сумської районної ради, а тому будемо сподіватись, що й після реформування РДА він не припинить співпрацю з Краснопільщиною.

СПОРТИВНІ ПЕРЕМОГИ РОКУ

Таких було дуже багато, адже спортсмени Краснопільщини радували нас протягом всього року на різноманітних змаганнях. Щодо міжнародних змагань, то пам’ятним став виступ Збірної України з біатлону в естафетній гонці на чемпіонаті світу, в якій Анастасія Меркушина, Юлія Джима, краснопільчанка Віта Семеренко і Олена Підгрушна вибороли бронзові нагороди. Порадувала також Валя Семеренко, яка у складі збірної здобула золоту медаль на чемпіонаті Європи. Також цього року вкотре порадували державні службовці, які стали переможцями обласного етапу Всеукраїнської спартакіади. А футбольна збірна Краснопільської ОТГ посіла перше місце на Всеукраїнських змаганнях «Краще спортивне село України -2020».

ПОДІЯ РОКУ

Такою можна по праву вважати проведення третього етапу чемпіонату України з кантрі-кросу, який вперше приймала Краснопільщина. У різних класах на новій трасі змагалися 50 учасників в різних вікових категоріях з Сумської, Київської, Харківської, Запорізької, Донецької, Чернігівської, Дніпропетровської, Полтавської, Чернігівської та Миколаївської областей.

ЗНАХІДКА РОКУ

На початку лютого 2020 року на Краснопільщині було знайдено Верижицю – прикрасу 2-4 століття. І хоч швидше за все ця знахідка опинилась у приватній колекції, вона дала поштовх для нових досліджень і дискусій. Саме в нашому регіоні фіксується найбільше подібних знахідок (за різними підрахунками понад 50 верижиць), що наштовхує істориків на думку, що тут могла бути майстерня чи культова споруда. Більше того виникла ідея створити на базі Верижиці символіку і Краснопільської ОТГ.

РЕКОРД РОКУ

На стадіоні Колос (смт Краснопілля) дворазовий рекордсмен Книги рекордів Гіннеса Артем Сіробаба встановив два нових рекорди в підтягуванні на перекладині з додатковою вагою, тим самим перевершивши свої ж рекорди дворічної давності, які були зафіксовані у світовому Реєстрі рекордів. Так з додатковою вагою 60 фунтів (27,2 кг) він здійснив за одну хвилину 27 повторень, що більше на одне повторення, а з додатковою вагою 100 фунтів (45,3 кг) здійснив за одну хвилину 18 повторень, що на два більше ніж у 2018 році. Спроби було санкціоновано штаб-квартирою Книги рекордів Гіннеса (Великобританія), зафіксовано авторитетною суддівською бригадою, її результати вже затверджені зазначеною світовою організацією.

ВІЗИТИ РОКУ

Таких теж вистачало. Чого варта інспекція ремонтних робіт у Краснопільській ЗОШ І-ІІІ ступенів Міністром розвитку громад та територій України Олексієм Чернишовим у с проводі народних депутатів України Ігоря Васильєва, Тетяни Рябухи, Миколи Задорожного, голови Сумської ОДА Романа Грищенка. А ще на запрошення голови райдержадміністрації Руслана Сіренка Краснопілля у серпні відвідали генеральний секретар Федерації важкої атлетики України Борис Лобко, державний тренер Міністерства молоді, спорту Кім Ткаченко та Голова Федерації важкої атлетики Сумської області Вадим Васильченко, щоб на місці вивчити можливість розвитку важкої атлетики.

ХВОРОБА РОКУ

Коронавірус – ще зовсім недавно нам було абсолютно незнайоме це слово, тепер воно є найвживанішим в усьому світі, не обійшла ця хвороба, на жаль, і Краснопільщину. А якого резонансу набула історія з першим випадком захворювання на ковід в Краснопіллі! І хоч в подальшому коронавірус в хлопця не підтвердився, йому і його рідним довелось пережити чимало неприємних моментів, пов’язаних не так з самоізоляцією, як із ставленням до себе оточуючих. Сьогодні за офіційними даними на Краснопільщині підтверджено 331 випадок ковіду, одужало 199 осіб, маємо одну смерть. Ми вже звикли сприймати повідомлення про факти захворювання з буденним спокоєм, навіть викликає обурення введення карантинних обмежень, а навесні цього року ми з острахом і цікавістю спостерігали за встановленим на в’їзді в Краснопілля блокпостом, на якому чергували медики, правоохоронці і навіть прикордонники. В обов’язковому порядку зупинялись автомашини, які потрапляли на територію селища, в пасажирів міряли температуру. Сьогодні вже й не віриться, що то було насправді.

Джерело:
«Перемога», № 51, 18.12.2020
ЗГАДАТИ ВСЕ. Події, з якими жила Краснопільщина і про які писала наша газета

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.