У Велико-Бобрицькому лісництві встановили… прозорий вулик

«Через надмірне використання пестицидів все частіше звучить інформація про масову загибель бджоли. Таке безглузде ставлення до природи завдає надзвичайно руйнівних наслідків. Адже недарма вчені вважають найважливішими комахами на планеті Земля саме бджіл. Про їх надзвичайну важливість для існування усього живого на нашій планеті розповідати можна багато. Палеонтологи довели, що бджоли мешкали на Землі ще 40 млн років тому.

А ліс завжди був чудовим місцем для життя цих крилатих трудівниць, бо саме він створює майже безперервний ланцюжок медоносів, забезпечуючи гарний медозбір. Оселялися комахи найчастіше в дуплах, або ущелинах дерев. При поселенні очищали стінки нової домівки від гнилі та обробляли прополісом, запобігаючи утворенню гнилі. Бджоли охоче заселяли сосну, оскільки запах хвойної живиці сприяв активному роїнню, а дерево, маючи порохно, служило додатковим утепленням взимку. До речі, дерево, де живуть бджоли, може жити дуже довго», – говорить лісничий Велико-Бобрицького лісництва Краснопільського лісгоспу Ігор Козловський.

Щоб ближче познайомитись з життям цих унікальних Божих комах, дізнатися щось нове про них та побачити особливості їх поведінки, велико-бобрицькі лісівники запрошують відвідати дендропарк лісництва. Там нещодавно встановили прозорий вулик!

«Так як вулик прозорий, то спостерігач може побачити багато цікавого. У бджіл, дійсно, є чому повчитися», – продовжує лісничий.

Якщо повернутись до історії, то бортництво мало величезне значення у Київській Русі. Ще у XII столітті існував спеціальний медовий податок, який брали лише медом, і його ні в якому разі не можна було замінити на гроші чи щось інше. Бортю на Русі називалося природне, а потім штучне дупло, а ділянки лісу, де жили бджоли, — «бортевими ухожиями». Вони були важливою частиною селянського господарювання аж до XVII століття, коли стали з’являтися пасіки в колодах у сільській місцевості.

А в XIX столітті українець П. Прокопович винайшов вулик. Саме тоді і відбулась бджолина «реформа». Їх з дуплистих дерев перемістили у вулики, але при цьому не зруйнували саму основу – сім’ю. То ж при будь якій реформі головне, щоб мед не розтягли та бджоли не розлетілися…

Тепер велико-бобрицькі бджоли працюють відкрито і прозоро, і своєю бездоганною організацією праці можуть слугувати безцінним прикладом для організації роботи у колективі навіть для людей. Отакий собі вийшов бджолиний майстер-клас!

Та щоб побачити це на власні очі, у лісництві радять не забувати про техніку безпеки і без представника лісництва до бджіл не підходити.

Джерело:
http://sumylis.gov.ua/_prozorij-vulik.html
13 травня 2021
У Велико-Бобрицькому лісництві встановили… прозорий вулик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.