Федір Турченко: «…І очевидно це буде помилка підходити до Росії… з точки зору людського розуміння…»

Професор історії Федір Григорович Турченко, уродженець села Тимофіївка нашого району, якому у лютому цього року виповнилося 75 років, продовжує активну наукову і громадську діяльність. Пропонуємо інтерв’ю, яке дав доктор історичних наук, професор Запорізького національного університету Федір Турченко порталу Polskie Radio, про найболючішу сторінку новітньої історії і сьогодення України.

***

«Новоросія 2.0» – нова версія мертвонародженого російського неоімперського проекту, який Кремль намагається оживити

Про неоімперський проект «Новоросія 2.0» і російську ідею-фікс – розмова з професором Федором Турченком із Запорізького національного університету

За інформацією російського незалежного порталу «Медуза», Москва готує псевдореферендуми на території окупованих на даний момент Запорізької та Херсонської областей, з метою створення з них нового федерального округу в складі Росії. Туди мали б теж ввійти маріонеткові формування ЛНР/ДНР. Якщо вірити джерелам видання у Кремлі, окупанти, скоріш за все, проведуть фейкове «голосування» 11 вересня, в «єдиний день голосування». В цей день в Росії мають відбутися вибори різного рівня, в тому числі вибори губернаторів.

Співрозмовники «Медузи», стверджують, що створення нового федерального округу з окупованих українських земель доручили заступнику керівника апарату Путін до забезпечення справ Держради, Борісу Рапопорту. Саме він курував низку справ в окупованому Донбасі у 2014 році.

Одна з візуалізацій ментальної мапи новітнього російського імперіалізму щодо можливих контурів проекту “Новоросія 2.0” foto: https://twitter.com/MMoczar/status/1497211664495792128/photo/1

Про російський неоімперський проект «Новоросія 2.0» Назар Олійник розмовляв з професором Федором Турченком із Запорізького національного університету

Назар Олійник: Федоре Григоровичу, свого часу, коли ми розмовляли про проект «Новоросія» (https://www.polskieradio.pl/398/7866/Artykul/2614970), про його історичне коріння, ми дійшли до висновку, що цей проект мертвий. Але після 24 лютого, після початку повномасштабної війни Росії проти України, схоже, що цей проект Росія пробує воскресити. Цей проект помер, але в Кремлі вірять, що його вдасться реалізувати набагато масштабніше, ніж це виглядало в 2014 році.

Чому власне Росія знов наступає на ті ж самі граблі? Хоча зрозуміло, що проект «Новоросія 2.0» є абсолютно нежиттєздатним, не має перспективи як політичної, так й історичної.

Федір Турченко: Відповідь на це питання, очевидно, слід шукати в особливостях російського історичного шляху. Кожна нація десь в своїй шафі має скелет, який вона нікому не показує. Російська нація має скелет, який називається імперія. І оце імперське бачення своєї історії, своєї місії – це та ідея, яка йде з російської історії вже декілька століть підряд. І от в цей час вони знову витягнули оцей скелет і хочуть його оживити. Це абсолютно безперспективна ідея. В них, очевидно, не було чіткої відповіді на це питання, що будемо робити після того, як ми зуміємо захопити ті землі, які ми планували захопити. Напевно була програма мінімум і програма максимум. Програма максимум – це окупація всієї України. План максимум був такий – все це зробити частиною «великої Росії». Так як це було під час Російської імперії і зробити це частиною територіального і етнічного простору. Почали з того, що створили дві «республіки» ДНР і ЛНР. Очевидно хотіли, так планували, про це говорили, створити Херсонську і Запорізьку «народні республіки». І не тільки планували, але й дещо робили. Вже готували людей, які зайняли тут місця. Потім з’явився інший проект приєднати цю територію на правах областей до складу Росії. І вже призначили «губернатора» Запорізької області. Це наш колишній, так сказати, політичний діяч, який в 2014 році втік з російськими наймитами. Це друга була ідея. Була ще одна ідея – відродити «республіку» Таврійську. Була колись Таврійська губернія, яка включала весь півострів Крим, а також тодішню частину сучасної Запорізької області, а саме повіт Мелітопольський і повіт Бердянський. Таким чином, Запорізька область буде розчленована, включена до інших територіальних утворень, але в складі Росії.

Н.О.: Дивіться, фактично всі ці речі, про які Ви зараз говорите, це є намагання воскресити навіть не Радянський Союз, а Російську імперію, яка існувала до Першої світової війни. Сьогодні на дворі 2022 рік, ХХІ століття. Мало того, що логіка і принципи міжнародних відносин зовсім інші, ніж ансамбль великих держав, які собі так ділили, захоплювали території. І це все сприймалося як норма.

Окрім того, як ми знаємо, українська ідентичність сьогодні, в другій декаді ХХІ століття це зовсім інша ідентичність, в плані її консолідації і сили, ніж це було навіть в 1914 році.

Чому така абсолютно недалекоглядність у випадку Кремля щодо цього проекту щодо створення якогось федерального округу, якоїсь Новоросії чи в якості губернії, якби ці фейкові утворення не називалися?

Ф.Т.: На це питання не має відповіді. Взагалі не має відповіді, чому вони почали війну. З точки зору логіки, з точки зору розуміння політичних діячів, з точки зору розуміння аналітики, ця війна абсурдна і вони приречені на поразку, але вони це зробили. І очевидно це буде помилка підходити до Росії, до її політики зовнішньої і внутрішньої, з точки зору людського розуміння, загальнолюдських цінностей, міжнародного права ітд.

Якщо все-таки якусь відповідь треба давати, то очевидно у тих людей, які керують, а керує практично якась невелика група на чолі з нинішнім президентом Російської Федерації, вони хочуть відновити Радянський Союз. Це ідея-фікс, яка…

Н.О.: Може не Радянський Союз, а Російську імперію, бо це не зовсім Радянський Союз.

Ф.Т.: Ну, Російську імперію в межах Радянського Союзу, включаючи сюди ті території, які були підконтрольні Радянському Союзу – це країни соціалістичного табору. І очевидно ця ідея-фікс керує діями цих людей. Це задача, яка не має рішення. Абсолютно. Її не можна вирішити тими ресурсами, тими можливостями, які має Росія.

Очевидно, моя точка зору, ситуація полягає в тому, що вони постійно доводять політичну ситуацію до грані атомної війни, яку ніхто не хоче. Вони грають по дуже такому великому рахунку. Вони вже не один раз сказали, що для них важливе відновлення Росії, її колишньої величі, і якщо це буде коштувати світу війни, то вони, очевидно, на це підуть.

Н.О.: Федоре Григоровичу, можливо відповідь, чому Кремль пішов на цю війну, чому він намагається просунути цей федеральний округ, ті губернії, які вони собі там креслять, виходить з тих даних, з яких вони починають вирішувати цю задачу, про яку Ви зараз сказали. Треба дивитися в корінь, як мені здається. Росія, росіяни і Кремль, ця імперська частина російського суспільства, яка є абсолютною більшістю, просто не вірить, не сприймає українців як окрему націю.

Тобто, вони абсолютно щиро вірять в якийсь «один народ», вірять, що це якісь малороси, що їх можна спокійно, так би мовити, перекодувати. От є якісь «бандерівці», західні українці, ми їх якось витіснимо з України, а решту ми втілимо, і розчинимо як цукор розчиненому в цьому «великоруському морі» . Можливо в цьому суть? Тобто, що вони підходять до цієї задачі з абсолютним переконанням, що українців просто не існує, що це якась вигадка, як писав Путін в своїх опусах, вигадка історична австро-угорців, поляків, тепер американців, що це проект «анти-Росія». Але в принципі кістяка в цієї держави, країни, не має, цієї нації не існує. Тому, напевно, так вони і діють.

Ф.Т.: Це правда, але це ще не вся правда. Вони вже зрозуміли, що тут вони помилились. Помилились в тому, що українці – це не росіяни. Вони вже починають робити висновок, що це не так. Але те, що Ви говорите може пояснити лише одну частину їх величезного політичного проекту. Але їх проект виходить далеко за межі етнічної України. Він включає всю Прибалтику, всю Фінляндію, інші території, населення яких абсолютно неможливо визнати російським чи проросійським чи наполовину російським. Це не є відповідь.

На мій погляд, відповідь все-таки в тому, що імперська ідея-фікс керує цими людьми. Фактично Росія перетворилася у тоталітарну державу, де діє невеличка група людей. Зараз є оцей вождь-фюрер Путін, який керує не лише політично. Він керує ідеологічно. Він там в них головний «історик», головний ідеолог. І коли робити порівняння з імперіями, то ми мабуть ближче підійдемо до висновку. Але ми знаємо, яке майбутнє тих імперій чи тих країн, які побудовані на таких принципах. Німеччина – це найголовніший історичний варіант. Ми знаємо чим він закінчився. Закінчиться тим самим російський фашизм. Історія йде, кріт історії риє, він риє дуже поступово, але він знає свою логіку. Ця логіка веде до того, що їх чекає поразка не лише у війні з Україною і практично зі всім цивілізованим світом, а поразка і загальний крах цієї країни на чолі з цим діячем.

Матеріал підготував Назар Олійник

Джерело:
https://www.polskieradio.pl/398/7866/Artykul/2995113
«Новоросія 2.0» – нова версія мертвонародженого російського неоімперського проекту, який Кремль намагається оживити
06.07.2022 16:34

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.