Віктор Михайлович Лупир – вчений-морфолог зі Славгорода

150821_V_Lupyr
Віктор Михайлович Лупир, професор, доктор медичних наук, академік Української академії національного прогресу та Міжнародної академії інтегративної антропології

В.М. Лупир народився 3 березня 1938 року в смт Славгород Краснопільського району Сумської області в сім’ї службовців. Початок його трудової діяльності був типовим для молоді післявоєнного часу – навчання в професійно-технічному училищі, робота на заводі, служба в лавах Радянської армії, участь в освоєнні цілинних та перелогових земель. І все ж таки доля не обійшла здібного й працелюбного юнака, який з дитинства мріяв отримати професію лікаря. У 1962 р. він став студентом лікувального факультету Харківського медичного інституту, в славетних стінах якого повною мірою розкривається талант майбутнього вченого-морфолога.

Після успішного закінчення інституту В.М. Лупир вступає до аспірантури на кафедру анатомії людини, яку в той час очолював провідний вчений-анатом сучасності професор Р.Д. Синельніков. Під його керівництвом Віктор Михайлович опановує класичний метод макромікроскопічної анатомії, комплекс інших морфологічних методик і у 1971 році захищає кандидатську дисертацію на тему: «Нерви та судини сечоводів людини та деяких тварин». Того ж року він починає працювати асистентом кафедри нормальної анатомії. Одночасно з науковими дослідженнями В.М. Лупир творчо засвоює навчально-методичний досвід кафедри, бере участь у громадському житті інституту, активна діяльність надає йому авторитету та стає помітною в ректораті інституту. Технічний секретар приймальної комісії, відповідальний секретар приймальної комісії, декан підготовчого відділення, проректор з навчальної роботи (1986–1994 рр.) – такий неповний перелік сторінок його трудової біографії.

У 1975 р. Віктора Михайловича обрали доцентом кафедри анатомії, і він з великим натхненням розпочав наукове дослідження, присвячене  вивченню особливостей структурної організації нервів печінки людини. Логічним завершенням цієї класичної для харківської анатомічної школи наукової роботи став успішний захист у 1988 р. докторської  дисертації на  тему «Макромікроскопічна анатомія та мієлоархітектоніка нервів печінки людини».     Професор В.М. Лупир був одним із провідних фахівців України в галузі анатомії людини. Головним напрямком його наукової діяльності стало вивчення особливостей макромікроскопічної анатомії периферичної нервової системи людини на етапах онтогенезу. У цій галузі він створив новий перспективний розділ – експериментальне дослідження стану нервової системи під впливом деяких екзогенних факторів.

В.М. Лупир був педагогом-новатором. Його змістовні лекції завжди мали проблемний характер, з великим інтересом сприймалися студентами та формували у майбутніх лікарів міцні анатомічні основи медичних знань.

Віктор Михайлович Лупир помер 26 березня 2015 року на 78-му році життя.

Джерело:
http://www.knmu.kharkov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=2431%3Alupyr&catid=1%3Anews&Itemid=8&lang=uk
Світлої пам’яті Віктора Михайловича Лупиря

Світлина з:
http://repo.knmu.edu.ua/bitstream/123456789/5217/1/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8C%D1%8F%20%D0%9B%D1%83%D0%BF%D1%8B%D1%80%D1%8C.pdf

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.