Чарівне вікно лялькового театру

151109_Slavhorod1
Як досягти того, щоб кожна дитина, незалежно від її розвитку, характеру, мови, пам’яті, змогла розкритися, самореалізуватися. А це можливо лише тоді, коли вчитель творчо підходить до навчально-виховного процесу, вміє створити всі умови для саморозвитку кожного учня. Такою людиною у Славгородській ЗОШ І-ІІІ ст. є вчитель образотворчого мистецтва Павлюченко Наталія Євгенівна, яка зі своїми організаторськими здібностями, ентузіазмом, творчістю завжди вміє знайти спільну мову з дітьми.

У 2000 році вона створила ляльковий театр «Буратіно». З 2013 року колектив стає гуртком Краснопільського районного Центру дитячої та юнацької творчості, який працює на базі Славгородської ЗОШ І-ІІІ ст. І ось уже 15 років вихованці гуртка дарують радість глядачам своїми виступами.

– Мої маленькі актори дуже полюбили театр. Хочеться, щоб дитячі таланти не загубились, бо ляльковий театр – це чарівне вікно, крізь яке учні бачать, як бореться добро зі злом, як перемагає правда, яку відповідальність несе людина перед світом, – говорить Наталія Євгеніївна.

Життєве кредо колективу: «Життя – це казка, донеси її людям»; девіз: «Створимо казку в нашому житті!»

Підбираючи репертуар, колектив надає перевагу українським народним казкам повчального характеру («Івасик-Телесик», «Рукавичка», «Солом’яний бичок», «Лисичка-сестричка»), казкам народів світу ( «Ріпка», «Дюймовочка»), казкам сучасних авторів та сучасним переробкам народних казок («Червона шапочка, троє вовченят і «Золоте правило», «Пригоди Домовенятка Кузі», «Як кіт воєводою був», «Пригоди поросятка»). Звернення до літературного матеріалу, народної казки залучає учнів до скарбниці української і світової культури.

Казки навчають добру, розуму, поваги до старших та співчуття до слабших, бережливого ставлення до природи та національної спадщини.

Діти, готуючись до лялькової вистави, випробовують себе як актори, художники, співаки, музиканти. Гуртківці із задоволенням самі виготовляють декорації, ляльок або переробляють їх для нової вистави. Діти виявляють фантазію та творчу уяву. Кожен член гуртка «Буратіно» з захопленням працює над створенням образу персонажу, конструює його перуку, костюм.

В процесі роботи над виставою у дітей виховується почуття колективізму, відповідальності, дружби.

Вихованці лялькового театру з великим хвилюванням та задоволенням показують свої вистави у сільському Будинку культури, дитячому садку та школі. Запрошують на свої вистави учнів із Порозчанської ЗОШ І-ІІ ст.
151109_Slavhorod2
Ляльковий колектив «Буратіно» бере активну участь у всіх районних конкурсах дитячої театральної творчості, які відбуваються в ЦДЮТ, в номінації «Театр ляльок», і починаючи з 2003 року посідають перші місця.

Гурток результативно представляє Краснопільський район на обласній сцені серед сотень вихованців інших закладів області:
2012 рік – Диплом ІІІ ступеня обласного конкурсу дитячої театральної творчості;
2013 рік – Диплом ІІІ ступеня обласного конкурсу дитячої театральної творчості, номінація «Театр ляльок»;
2015 рік – Диплом ІІ ступеня обласного конкурсу дитячої та юнацької творчості «Чисті роси», номінація «театральне мистецтво» – «Лялькове диво».
151109_Slavhorod3
Тож вітаємо колектив з перемогою і будемо сподіватися, що усі дитячі мрії здійсняться, таланти розквітатимуть, а дорослі, які взялися за таку благородну справу, будуть їм у цьому допомагати. І на українському мистецькому Олімпі кожного року з’являтимуться нові талановиті зірочки, які сяятимуть ще яскравіше!!!
Г. Махортова,
заступник директора з навчально-виховної роботи Славгородської ЗОШ І-ІІІ ст.

Джерело:
http://krasnews.at.ua/news/charivne_vikno_ljalkovogo_teatru/2015-11-03-5643
03.11.2015
Чарівне вікно лялькового театру

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.