Освячення каплички в урочищі “Образ”

Урочище “Образ”, яке знаходиться у найвіддаленішому куточку земель, підпорядкованих Самотоївській сільській раді, сьогодні відоме кожному. Та мова буде не про його давню історію, а про сьогодення, що увійде до його історії новітньої. У третю неділю вересня лісівники відзначають традиційне професійне свято – День працівника лісу. Цього року це свято принесло чудовий подарунок усім відвідувачам святині – в урочищі освятили капличку (невеликий храм без вівтарної частини).

 

 

“Батьки” каплички – Козловський І.М. та Биков В.Б.

Як донесли нам слова письменника Ореста Сомова, – в старі часи біля кринички височіла капличка оригінальної конусоподібної форми. До нашого часу збереглося тільки саме місце з уламками цегли, позначене, вже в наш час, великим поклонним хрестом.

Лісничий Великобобрицького лісництва Козловський Ігор Миколайович – головний ідеолог та втілювач у життя всіх проектів по відродженню старовинної святині, давно виношував плани відтворити капличку, яка має стати вагомою прикрасою “верхньої” частини урочища. Скориставшись згадкою у друкованих джерелах, спогадами очевидців та традиціями козацького храмобудівництва XVII-XVIII ст., сумський архітектор Биков Володимир Борисович створив проект майбутньої будівлі. Цей проект знайшов підтримку у районного та обласного керівництва лісовим господарством і небайдужих мешканців ближніх сіл. За літо роботи були закінчені, заодно і все урочище додатково благоустроєно та підновлено: з’явилися вхідні арки, нова огорожа, додаткові східці, підсипано дорогу, підчищено сам лісовий простір.

15 вересня до урочища “Образ” прибули представники обласного лісового керівництва, директор державного підприємства “Краснопільське лісове господарство” Мороз В.В., самотоївський та великобобрицький сільські голови Перерва І.М. і Дюкарєва Є.Є., представники волонтерської організації “Фенікс”, миряни. Освячення каплички проводить архиєпископ Сумський і Охтирський УПЦ КП Мефодій (Срібляк).

Після освячення присутні з задоволенням відвідують капличку та саме джерело, смакують воду, найсміливіші приймають освіжаючу купель.

Відтепер, сяючий на сонці купол невеличкого храму, його витончені контури та підібрані з великим смаком облаштунки, наповнюватимуть світлом душі та вселятимуть нові радощі кожному паломнику.

О.Десятниченко
Самотоївка
вересень-2016

Джерело:
http://desalex.ru.gg/_-%26%231050%3B%26%231072%3B%26%231087%3B%26%231083%3B%26%231080%3B%26%231095%3B%26%231082%3B%26%231072%3B.htm
Капличка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.