Краснопільська об’єднана громада у 2021 році. Звіт селищного голови (частина 1)

ЗВІТ КРАСНОПІЛЬСЬКОГО СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ ЯРЕМЧУКА ЮРІЯ АНАТОЛІЙОВИЧА ПРО РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ РАДИ ЗА 2021 РІК

Дорогі Земляки!

Позаду ще один рік нашої з вами спільної роботи в умовах реформи місцевого самоврядування та впровадження принципів децентралізації. Вже четвертий рік поспіль Краснопільська громада продовжує своє успішне функціонування. Роботу селищної ради можна відзначити як конструктивну й послідовну, оскільки всупереч непростій соціально-економічній ситуації ми намагаємося зберігати стабільність, приймати виважені рішення на користь нашої громади.

Всім здобуткам року, що минає, ми маємо завдячувати, перш за все, праці та наполегливості працівникам, депутатам та членам виконкому селищної ради, платникам податків до бюджету громади, підприємцям та активним громадянам, яким не байдужа доля рідного краю. Селищна рада є колегіальним органом, який представляє спільні інтереси територіальної громади. Тому все, що зроблено за звітний період, є результатом колективної роботи кожного з нас.

Згідно вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» на ваш розгляд надаю звіт про роботу виконавчих органів Краснопільської селищної ради.

Селищна рада розпочала свою представницьку роботу в травні 2017 року, коли на першому пленарному засіданні першої організаційної сесії селищної ради було визнано повноваження депутатів Краснопільської селищної ради та розпочата процедура реорганізації ради шляхом приєднання до неї Осоївської, Хмелівської, Чернеччинської, Самотоївської сільських рад та Угроїдської селищної ради. Наприкінці 2017 року до громади приєдналася Тур’янська сільська рада і вже в 2020 році повністю завершилося формування Краснопільської громади шляхом приєднання Бранцівської, Грабовської, Ряснянської, Мезенівської, Покровської та Славгородської сільських рад.

Селищна рада є і буде публічною та відкритою у своїй діяльності, про що свідчить робота з висвітлення новин та публічної інформації селищної ради на офіційному сайті громади.

Протягом звітного періоду селищною радою проведено 15 пленарних засідань сесій, на яких прийнято 860 рішень. Переважна частина прийнятих рішень, це земельні питання, а також питання, що стосуються роботи ради та громади, житлово-комунального господарства, освіти, медицини, соціального захисту населення, питання бюджету.

Також, за звітний період було проведено 19 засідань виконавчого комітету селищної ради, на яких розглянуто та прийнято 307 відповідних рішень стосовно життєдіяльності нашої громади.

ФІНАНСИ ТА БЮДЖЕТ

В реалізації будь-яких заходів головним, як відомо, є кошти, тобто успішна реалізація бюджетного процесу, а тому першочерговим у діяльності селищної ради є вчасне прийняття бюджету, наповнення дохідної частини, ефективний розподіл та використання бюджетних коштів.

Бюджет Краснопільської селищної територіальної громади на 2021 рік затверджено у грудні 2020 року до початку нового бюджетного періоду. Це дало змогу забезпечити повноцінне функціонування селищних закладів галузі освіти, культури, охорони здоров’я, місцевої пожежної охорони та ін. Зокрема в бюджеті на 2021 рік передбачено підвищення мінімальної заробітної плати та зростання розміру прожиткового мінімуму.

Фактично до бюджету за січень-листопад 2021 року надійшло 183,4 млн гривень, з них до загального фонду 179,5 млн гривень, спеціального – 3,9 млн гривень.

До загального фонду отримано:

власні та закріплені доходи 119,8 млн гривень, освітню субвенцію 53,9 млн гривень,

інші цільові субвенції з державного та обласного бюджетів 5,8 млн гривень.

Бюджетоутворюючими джерелами власних доходів загального фонду бюджету є податок на доходи фізичних осіб (питома вага 50% в структурі власних доходів), найбільші платники: ДП Краснопільське лісове господарство, ТОВ АФ «Хвиля», ТОВ «Зерне»; плата за землю – 27,9% (ТОВ АФ «Семереньки», ТОВ «Славгород», ТОВ АФ «Тур’янська»); єдиний податок – 13,8% (ТОВ «Славгород», ТОВ АФ «Семереньки», ТОВ АФ «Хвиля»).

За 11 місяців поточного року видатки бюджету склали 186,6 млн гривень, з них загальний фонд 171,0 млн гривень, спеціальний – 15,6 млн гривень. В сумі видатків загального фонду 63 відсотка займають кошти на утримання освітньої галузі, на фінансування закладів культури, мистецьких заходів та фізкультурно-масових заходів – 8,2%, фінансову підтримку комунальних підприємств охорони здоров’я – 5,6%, соціальний захист – 4,2%, житлово-комунальне господарство – 3,8%.

За кошти спеціального фонду придбано предметів і обладнання довгострокового користування на суму 3,4 млн гривень, проведено капітальні ремонти та реконструкції на 2,1 млн гривень.

ІНВЕСТИЦІЙНА ТА ЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Селищною радою кожного року затверджується Програма економічного і соціального розвитку громади, згідно з якою впроваджуються всі заходи з розвитку території та покращення умов проживання населення.

Селищна рада активно працювала по залученню додаткових коштів для реалізації завдань та заходів Програми економічного і соціального розвитку громади.

У 2021 році розроблена та затверджена Стратегія розвитку Краснопільської територіальної громади на період 2021 – 2030 років.

В Стратегії розвитку затверджено 5 Стратегічних напрямків розвитку громади:

A. ГРОМАДА ДЛЯ ЛЮДЕЙ
B. ЗДОРОВА ГРОМАДА
C. ПРОЦВІТАЮЧА ГРОМАДА
D. СПОРТИВНА ГРОМАДА
E. ІНТЕГРОВАНА ГРОМАДА
та перелік Оперативних цілей, на основі яких були розроблені завдання і проекти реалізації Стратегії розвитку.

В рамках реалізації проєкту «Інтернет-субвенція» Краснопільською громадою було подано клопотання на підключення до «оптичного» інтернету с. Тур’я та с. Мозкове. Проведені роботи на загальну суму 354,9 тис. грн., для кожного з соціальних об’єктів, що знаходяться на території даних сіл за рахунок субвенції забезпечене покриття Wi-Fi-мережею та безкоштовний швидкісний інтернет до кінця 2022 року.

Також за результатами участі в проєкті, що фінансується за кошти субвенції на розвиток мережі ЦНАП «Здійснення заходів із забезпечення центру надання адміністративних послуг обладнанням для видачі паспортних документів, посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів» за кошти державного бюджету (583,86 тис. грн.) придбано робочу станцію для оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон з електронним носієм або паспорта громадянина України у формі картки та для реєстрації/зняття з реєстрації місць проживання/перебування осіб (внесення змін до ID-карток) з комплектом обладнання та обладнання для оформлення та видачі посвідчення водія і державної реєстрації транспортних засобів.

Подано проєкт до Державного фонду регіонального розвитку на 2022 рік на проведення реконструкції – термомодернізації із благоустроєм прилеглої території будівлі основного лікувального корпусу комунального некомерційного підприємства «Краснопільська лікарня» Краснопільської селищної ради вартістю близько 13 млн.грн.

Краснопільська територіальна громада є підписантом угоди в рамках Європейської ініціативи “Мери за економічне зростання” (M4EG). В рамках цієї ініціативи у 2021 році було подано проект під назвою «Фруктова мрія Краснопільщини» – це закладення плодового саду на території 20 га Краснопільської громади.

Було розроблено та подано близько 30 інвестиційних проєктів як економічного так і соціального спрямування до різних грантодавців (ДФРР, грантова допомога уряду Японії Програма Кусаноне, Програма ЄС, M4EG, грантова допомога уряду Австралії, Програми USAID уряд США, грантова допомога уряду Канади та інші).

У 2021 році Краснопільську селищну раду було відібрано на участь в ініціативі «Громада, дружня до бізнесу. Інструменти сприяння бізнесу у громадах», яку впроваджує Клуб Ділових Людей Україна за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» для отримання консультаційного супроводу в розробці та впровадженні інструментів сприяння бізнесу.

Краснопільська селищна рада обрана громадою-партнером Програми Європейського Союзу «Міцні регіони – Спеціальна Програма Підтримки України» в Сумській області, яка реалізується Німецьким товариством Міжнародного Співробітництва (GIZ) та Представництвом Європейського Союзу в Україні.

Другий рік у громаді впроваджено та функціонує бюджет участі Краснопільської селищної ради. У 2021 році на реалізацію Програми з бюджету громади було виділено 100,0 тис.грн. Цього року наша громада стала однією з п’яти громад України, яку було відібрано для отримання повного супроводу процесу впровадження бюджету участі від Східноукраїнського Хабу партисипації у 2022 році.

РОЗВИТОК ІНФРАСТРУКТУРИ ТА ЖКГ

Одним з пріоритетних напрямків діяльності Краснопільської селищної ради є житлово-комунальне господарство, зокрема це заходи з благоустрою, енергозбереження, водопровідно-каналізаційні роботи та роботи з санітарного очищення.

Благоустрій

Протягом квітня-травня 2021 року було проведено акцію «За чисте довкілля» та День благоустрою територій населених пунктів. Виконавчими органами селищної ради за участі депутатів, працівників підприємств, установ, організацій, освітян, підприємців було здійснено заходи щодо ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ побутових та інших відходів на території населених пунктів селищної ради, організовано прибирання та приведення в належний стан прибудинкових територій, парків, скверів, дитячих, спортивних майданчиків, кладовищ, меморіальних комплексів, вулиць, доріг, тротуарів, зупинок громадського транспорту, очищено від сміття береги водойм у населених пунктах громади. З 01.04.2021 по 30.04.2021 року Краснопільська селищна рада, за участі депутатів, працівників підприємств, установ, організацій, освітян, підприємців прийняли участь в організації та проведенні місячнику «Сумська весна-2021». Приведено у належний стан відпочинкові зони урочищ Грузне, Бабачина – встановлено столи, лавки, завезено пісок.

В рамках акції «Краснопільщина квітуча» працівниками селищної ради біля Меморіалу загиблих воїнів, на центральних клумбах селища, на території старостинських округів було висаджено: 230 саджанців троянд, 2673 од. петунії та 525 од. квітів сульфінії. Було придбано та висаджено 673 шт. зелених насаджень на суму понад 86,970 тис.грн.

Встановлено дитячі майданчики по вул. Механізаторів в смт Краснопілля, с. Верхня Пожня, с. Мезенівка. Проведено дооблаштування окремими елементами дитячих майданчиків в селах Рясне, Грабовське, Бранцівка, Чернеччина, Самотоївка, Тур’я, смт Краснопілля. Виконані роботи з ремонту та дооблаштування дитячого майданчика в с. Земляне на загальну суму 119,37 тис. грн. Наразі оголошено тендерну процедуру по закупівлі обладнання для дитячих майданчиків для с. Мезенівка, смт Краснопілля та укладено договір на придбання та встановлення вуличних тренажерів в с. Самотоївка.

Здійснено видалення, обрізання та кронування 25 дерев в смт Краснопілля, смт Угроїди, с. Самотоївка. Вартість робіт склала 59,9 тис.грн.

Поводження з ТПВ

За звітний період ліквідовано 9 стихійних сміттєзвалищ, вартість робіт склала 46,9 тис. грн. Придбано та встановлено 10 урн та 10 сміттєвих баків для збирання сміття, з яких: в с. Мезенівка – 6 шт., смт Краснопілля по пров. Лікарняний – 1 шт., в смт Краснопілля на центральному ринку – 1 шт., в с. Славгород – 1 шт., в с. Рясне – 1 шт., всього на суму 47,3 тис. грн.

Енергозбереження

З метою запровадження якісної системи енергомоніторингу, виконання рішень селищної ради з питань запровадження системи енергетичного менеджменту, виконання яких покладені на селищну раду взятих на себе (Угода мерів), а також для обрахунку вартості програмного забезпечення енергомоніторингу ведеться збір необхідної інформації від структурних підрозділів селищної ради та старостинських округів.

Зібрано вихідні дані об’єктів структурних підрозділів селищної ради та старостинських округів для подальшого впровадження автоматизованої системи енергетичного моніторингу АІС «Енергосервіс». На даний час вирішуються технічні питання з провадження і запуском енергетичного моніторингу за допомогою програмного забезпечення АІС «Енергосервіс».

Автоматизована інформаційна система «Енергосервіс: облік, контроль, економія» буде включати інвентаризацію будівель та щоденний збір інформації про використання всіх видів енергоресурсів як в цілому по громаді, так і окремо по об’єктам.

Водопровідно-каналізаційне господарство

За І півріччя 2021 року працівниками селищної ради було проведено дезінфекцію 549 одиниць громадських колодязів шляхом використання хлорвмісних таблеток, всього на суму 2,4 тис. грн.

Проведено ремонтні роботи водомережі по вулиці Олександра Шкурка в смт Краснопілля протяжністю 275 м (ділянка дороги, що з’єднує вул. Вокзальна – Сумська). Загальна вартість робіт склала 110 тис.грн.

Проведено поточний ремонт 800 м водомережі по вул. Молодіжна в с. Рясне на загальну суму 570 тис. грн.та гідродинамічне очищення артезіанської свердловини в с. Рясне на суму 49,96 тис. грн.

Проведено ручну чистку 12 колодязів: смт Краснопілля – 2 шт, смт Угроїди – 2 шт, с. Осоївка – 1 шт, с. Рясне – 5 шт, та с. Лісне – 2 шт., усього на загальну суму 49,85 тис. грн. Оголошено тендерну процедуру на проведення чистки колодязів у кількості 5 шт. Придбано глибинні насоси ЕВВ 5-6,3 – 120,125 у кількості 3 шт. на загальну суму 29 тис. грн. Проведено поточний ремонт глибинних насосів ЕВВ 5-6,3 – 140,125 у кількості 3 шт., усього на загальну суму 24 тис. грн.

Встановлено 2 надбудови на колодязі в смт Краснопіллі, придбано та встановлено 12 бетонних кілець, оголошено тендерну процедуру по закупівлі елементів благоустрою на колодязі в смт. Краснопілля, с. Самотоївка.

Вуличне освітлення

Проведено роботи з реконструкції вуличного освітлення по вулицях Молодіжна, Соснова від КТП-37 в с. Чернеччина, по вул. Паркова, Боброва в смт Угроїди, по вул. Молодіжна в смт Краснопілля.

Рішенням виконавчого комітету селищної ради затверджено проєктно-кошторисну документацію з реконструкції вуличного освітлення по вул. Гагаріна, вул. Макаренка в с. Самотоївка.

На виконання попередження АТ «Сумиобленерго» про припинення постачання електроенергії було придбано 7 приладів обліку на КТП вуличного освітлення на суму 10 тис. грн.

За звітний період на території громади замінено 1105 одиниць ламп вуличного освітлення та 40 ліхтарів.

Дорожнє господарство

На замовлення селищної ради було проведено ямковий ремонт комунальної дороги по вул. Перемоги, вул. Слави, на перехресті вул. Перемоги – вул. Бєлгородська в смт Краснопілля. Вартість робіт склала майже 47,7 тис. грн.

Замовлено виготовлення кошторисної документації по ремонту покриття автомобільної дороги по вул. Перемоги (частинами), вул. Підлісна (частинами) та вул. Слобожанська (частинами) в смт Краснопілля.

Рішенням сесії селищної ради передано функції замовника робіт по об’єктам: «Поточний дрібний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення С190628 «Під’їзд від /Т-19-18/ до ст.Краснопілля» та «Поточний дрібний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення «О190607 Мезенівка-Рясне – /О190605/» та надано згоду на співфінансування вказаних об’єктів у сумі 250,0 та 100,0 тис. грн відповідно.

Проводилося грейдерування та підсипання доріг в населених пунктах громади.

Проведено роботи з капітального ремонту автомобільної дороги по вулиці Верігіна, вул. Базарська в с. Славгород (частинами) на загальну суму 624,1 тис. грн.

Проведено поточний середній ремонт покриття автомобільної дороги комунальної власності по вул. Шкурка, по вул. Вокзальна проїзд до буд. №7 та №9 та по вул. Мезенівська проїзд до буд. 96 А у смт Краснопілля.

Виготовлено та затверджено проєкто-кошторисну документацію на облаштування тротуарів вздовж автомобільної дороги Т-19-18 Краснопілля-КПП «Покровка», а саме по вул. Маяковського-Слов’янська в смт Краснопілля загальною протяжність 1,2 км.

На території громади проведено ремонтні роботи на автомобільних дорогах загального користування державного значення Т-19-18 Краснопілля – КПП «Покровка», Р-45 Суми – Краснопілля – Богодухів в межах смт Краснопілля та на автомобільній дорозі загального користування державного значення Т-19-01 Суми – Миропілля – Осоївка.

Для виконання припису національної поліції за звітний період придбано та встановлено 37 дорожніх знаків на суму 37,37 тис. грн.

/ продовження буде /

Джерело:
Газета “Перемога”, № 3, 14 січня 2022 року
ЗВІТ КРАСНОПІЛЬСЬКОГО СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ ЯРЕМЧУКА ЮРІЯ АНАТОЛІЙОВИЧА ПРО РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ РАДИ ЗА 2021 РІК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.