Місія “Проліска” організувала соціальні маршрути до прикордонних громад Сумщини, куди не їздить рейсовий транспорт

11 соціальних маршрутів на Сумщині відкрила гуманітарна місія “Проліска”. Проїзд для мешканців – безоплатний.

Соціальний транспорт місії “Проліска” на Сумщині. Червень 2023 р. Фото: Суспільне Суми

Один з останніх маршрутів – “Бранцівка – Краснопілля“. З початку повномасштабної війни, розповіли мешканці села, до них не їздили рейсові автобуси, тепер же матимуть постійний рейс до центра громади раз на тиждень.

У центрі Краснопілля збираються мешканці села Бранцівка, які о 7:00 приїхали до центру громади у власних справах соціальним автобусом. Тепер планують другим рейсом повернутись додому.

Мешканка Бранцівки Любов Курочка розповідає, чому вдячна за транспорт: “Ось курчат купила, коли утят купити, коли в лікарню заїхати. Ми їм вдячні, можем перехреститься, аби тільки їздив, хоч раз у тиждень”.

Мешканці Бранцівки чекають на соціальний рейс. Сумська область, червень 2023 р. Фото: Суспільне Суми

Анатолій Безусий має потребу у транспорті раз на місяць, говорить, що має доньку з інвалідністю, якій купує медикаменти.

Проїзд для людей – безоплатний, говорить представник гуманітарної місії “Проліска”, Дмитро Маляренко. Загалом команда запустила 70 соціальних маршрутів у шести областях. На Сумщині нині діє 11 маршрутів. Перевезення здійснюються за підтримки Гуманітарного фонду для України (UHF) Управління ООН з координації гуманітарних справ (OCHA Ukraine).

Соціальні маршрути на Сумщині:

с. Розсоші – смт Велика Писарівка
с. Грабовське – Краснопілля
с. Чернеччина – смт Краснопілля
с. Новодмитрівка – смт Краснопілля
с. Осоївка – смт Краснопілля
с. Тур`я – смт Краснопілля
c. Фотовиж – м. Глухів
с. Кореньок – м. Глухів
с. Мирне – м. Охтирка
с. Бранцівка – смт Краснопілля
с. Покровка – смт Краснопілля

Для визначення потреби у транспорті, співпрацювали з адміністраціями громад, розповів Дмитро Маляренко. “Вони виказують свої побажання, які збирають з мешканців. Я збираю цю інформацію, роблю висновки, відправляю до головного офісу і спільно вирішуємо, які маршрути будуть найбільш ефективні”, – сказав він.

Соціальний транспорт місії “Проліска” на Сумщині. Червень 2023 р. Фото: Суспільне Суми

Автобус о 7:00 забирає мешканців з Бранцівки, і о 14:30 відправляється у зворотному напрямку з Краснопілля.

Останні чотири місяці Олександр Рябуха працює водієм маршрутки. Найближче до кордону Росією, куди доводиться їздити, розповідає чоловік, це село Тур’я – за 200 метрів від кордону.

Я колись в Тур’ю приїхав, тільки виїхав – через дві години обстріляли. У тому місці, де я розвертаюся, вікна осколками побило, двох поранило. їдемо посадками, страшнувато, але що ж робити, людей треба возити“, – говорить він.

І хоча автобус розрахований на 22 пасажири, говорить Олександр, довіз додому 25.

Соціальний транспорт місії “Проліска” на Сумщині. Червень 2023 р. Фото: Суспільне Суми

Нині у селі мешкає 197 людей. З початком повномасштабної війни, розповідає спеціалістка селищної ради Ольга Голуб, рейсового автобуса до села не було. Перевізник приїздив тільки за попередньою домовленістю.

Тільки як назбирається людей, ми його упрошували, рейсового автобуса не було, тільки за потреби. Багато потреб у людей в аптеки, вирішити адміністративні якісь питання, лікарню. Кому які потреби треба, то це дуже важливий рейс“, – вважає вона.

Село Бранцівка, Сумська область, червень 2023 р. Фото: Суспільне Суми

Нині автобус приїздитиме до Бранцівки кожної середи. Наразі, говорить Ольга Голуб, планують вивчити потребу у додаткових рейсах до їхнього села і, за необхідності, звертатися до гуманітарної місії ще.

Джерело:
https://suspilne.media/513349-misia-proliska-organizuvala-socialni-marsruti-do-prikordonnih-gromad-sumsini-kudi-ne-izdit-rejsovij-transport/
Місія “Проліска” організувала соціальні маршрути до прикордонних громад Сумщини, куди не їздить рейсовий транспорт
Катерина Гладенко, Анна Скрипняк
22 червня 2023, 18:20

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.