Як живуть люди у селі Покровка на Сумщині, біля російсько-українського кордону

Пункт пропуску “Покровка” на Сумщині був одним з перших на шляху російських військових 24 лютого 2022 року. Як починалося вторгнення, і як зараз живе село Покровка на кордоні з Росією – у матеріалі Суспільного.

Село Покровка, Сумська область. Червень 2023 р. Фото: Суспільне Суми

“Стою і дивлюсь, куди прилетить”

Село Покровка починається біля прикордонного пункту пропуску. Звідси до Росії – 2 км нейтральної зони, з іншого боку – пункт пропуску “Колотилівка”. Це одне з місць, де у 2022 році почався повномасштабний російський наступ.

Мешканці села в перші хвилини вторгнення чули стрільбу на пункті пропуску, а потім бачили, як російські солдати грабували його.

Стояли їхні дві машини, які вони завантажували. Забрали системні блоки, можливо, іншу апаратуру. Клавіатуру, монітори не чіпали, воно їм не цікаво, мабуть. А потім через пару годин, пішли колони. І до ночі, і вночі рухалися колони вглиб України. Окремі виходили на пункт пропуску, намагалися зупинити їх“, – згадує староста округу Сергій Циганенко.

Мешканка Покровки мала в цей день народити дитину, але автомобіль “швидкої” не зміг дістатися до села. “То своїм автотранспортом житель нашого села жінку з її чоловіком віз у Суми, на Баси. На другий день народилася дівчинка”, – розповідає він.

Село Покровка, Сумська область. Червень 2023 р. Фото: Суспільне Суми

У Покровку окупанти не заходили, розповідають місцеві жителі, але від початку вторгнення село обстрілювали кілька разів.

Пані Таїсія говорить, що не ховається під час обстрілів. “Стою і дивлюсь, куди летить”, – говорить вона.

Один зі снарядів пошкодив будинок 82-річного Віктора Садового.

“У жовтні вікна там попробивало, і кришу отам, у кладовці із рамою вибило двері, так я вставив назад їх. Стріляють же звідтіля, із Росії стріляють”, – говорить пан Віктор.

У Покровці мешкає 360 людей, ще близько 20-ти – у сусідньому Степку, який теж відноситься до Покровського старостинського округу. Після початку вторгнення частина людей виїжджала, але майже всі повернулися, за винятком кількох сімей з малими дітьми, розповідає Сергій Циганенко.

“Після двох попадань в одну садибу господарі виїхали, на сьогодні не повернулися. Постраждали і господарські будівлі, і житлове приміщення”, – говорить він.

Працюють усі три магазини

Наразі Покровка намагається жити звичним життям, говорить староста. Працюють пошта, бібліотека, фельдшерський пункт. Дитячі заклади – гімназія і садочок – працюють онлайн. Відчинені всі три покровських магазини.

“На жаль, деякі постачальники, які працювали з нашими підприємцями до початку війни, відмовилися у зв’язку з небезпекою. Але не переривалося з початку війни у нас постачання товарів підприємцями. Ризикуючи своїм життям, потрапляли і під обстріли, у березні-квітні, але товари доставлялись в село, потреб десь звертатися в інші села не було. В цілому живемо в напрузі, звичайно, в очікуванні перемоги, до чого і самі прикладаємо руки посильною своєю працею”, – говорить Віктор Циганенко.

Староста Покровського округу Сергій Циганенко. Червень 2023 р. Фото: Суспільне Суми

Місцевий підприємець Юрій Соляник розповідає, що в магазині звичний асортимент, в основному все привозять самі. Люди купувати стали менше, але намагаються під обстрілами допомагати Збройним силам.

“Он у п’ятницю 5 прильотів по селу. До цього важко звикнути. Люди згуртовані, підтримують один одного. Тільки кинуть якийсь клич, що треба картоплю, треба якусь закривачку на ЗСУ – все є. Відправляємо машинами. Посіяли город силами школи, люди позбиралися, посадили город, картоплю, в тому році викопали цибулю, моркву, все таке. Восени беремо і надіємося, що до осені відправимо краще на садочки, ніж на ЗСУ. В тому смислі, що ми переможемо”, – говорить пан Юрій.

Городи люди садять, а ось фермерські поля пусті, розповідає староста. На території округу є 7 агропідприємств, жодне зараз не працює. Майже всі 3,5 тис. га сільськогосподарських угідь заростають бур’янами.

“Один фермер, на свій страх і ризик, узяв і посіяв. Його землі, до речі, до нуля підходять Частково вже роботи весняні зробив, але… Надіємося, звичайно, але все на свій страх і ризик”, – розповідає староста округу.

Минулі зв’язки з сусідами

У 2022 році Покровці виповнилося 370 років. За віки встановилися тісні зв’язки з сусідніми селами, в тому числі російськими. Раніше із сусідами спілкувалися постійно, розповідає пан Сергій.

Прізвищ дуже багато таких, як і в нас в селі тут, в тій самій Колотилівці. Рідні, знайомі, друзів багато було. Вони завжди до нас приїздили на свята, ми так само до них їздили. Маленьке село Степок, коли там культурний ансамбль був, і на день району їхнього їздили, нас запрошували, тому що вони користувалися авторитетом і уміло співали. Один колектив був з їхнього населеного пункту, “Прилєсьє”, він ходив пішки на репетицію сюди в Степок“, – згадує він.

Село Покровка, Сумська область. Червень 2023 р. Фото: Суспільне Суми

Такого спілкування вже не буде, каже староста, молоде покоління змалечку має іншу картину світу.

Як дітки налякані обстрілами, вони ж розуміють, звідки це. Якби десь у глибинці, а як воно ось поруч бахкає, що шибки трусяться і діти в погребах сидять“, – говорить пан Сергій.

Через обстріли пасажирське сполучення з Покровкою майже відсутнє, автобус з Краснопілля їздить раз на тиждень, тому гості тут бувають нечасто.

У Краснопільській селищній раді кажуть, що намагаються розв’язати проблему перевезення пасажирів у покровському напрямку.

Секретарка Краснопільської селищної ради Ірина Юхта говорить, що співпрацюють з громадською організацією “Проліска“, яка запровадила на території громади соціальні рейси.

На численні звернення жителів Покровки, ми звернулися із листом до цієї організації, щоб запровадити і до Покровки цей соціальний рейс. Він буде діяти на території Покровки з липня. Взагалі він курсує один раз на тиждень, але, якщо буде багато жителів їздити туди, то буде двічі на тиждень“, – сказала Юхта.

Джерело:
https://suspilne.media/503326-ak-zivut-ludi-u-seli-pokrovka-na-sumsini-bila-rosijsko-ukrainskogo-kordonu/
Як живуть люди у селі Покровка на Сумщині, біля російсько-українського кордону
Олена Рашевська, Андрій Крамченков, Анна Скрипняк
10 червня 2023, 17:00

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.