Ігнатуша Олександр Миколайович – професор, дослідник історії православної церкви та громадських рухів в Україні ХХ століття

161115_o_ignatusha
Ігнатуша Олександр Миколайович

Український історик-дослідник, педагог, доктор історичних наук, професор кафедри історії України Історичного факультету Запорізького національного університету, заступник декана з наукової роботи.

Олександр Ігнатуша народився 12 жовтня 1962 року в селянській родині в с. Осоївка, що на Краснопільщині на Сумщині. Тут, на українсько-російському прикордонні, на берегах мальовничої річки Рибиці пройшло дитинство та юнь Сашка, тут він навчався і зростав. Юнацькі роки Сашко Ігнатуша провів уже на берегах Дніпра, адже він подався до Запоріжжя, аби продовжити свої науки.

У 1983 році він успішно закінчив Запорізький державний педагогічний інститут і набув фаху – вчителя історії та суспільствознавства. Одразу ж після інституту, Олександр два роки відслужив у Радянській армії (1983-1984). Після повернення з війська, Олександр Ігнатуша подався до школи – викладати. Він влаштувався вчителем історії в середню школу №32 міста Запоріжжя. З того ж часу Олександр працював в Державному архіві Запорізької області  – на посадах провідного архівіста, археографа, завідувача відділу інформації й використання документів.

Працюючи в освіті та архівах, Олександр Ігнатуша не полишає наукову діяльність, продовжує навчатися в аспірантурі й, успішно склавши іспити, здобуває науковий ступінь. Ще з 1992 року він, спершу, був асистентом, а потім уже старшим викладачем кафедри Історії в Запорізькому державному університеті. З 2000 року Ігнатуша стає доцентом на кафедрі, а з 2007 року – професор кафедри історії Запорізького національного університету.

Науковий доробок Олександра Ігнатуші становить близько 200 монографій, досліджень, наукових розвідок, статей. Сфера наукових досліджень – історія православної церкви і міжконфесійні відносини в Україні ХХ ст., історія громадського руху в Україні, історія Запорізького краю, джерелознавство. Зокрема, він автор таких наукових праць: монографії – «Інституційний розкол православної церкви в Україні: ґенеза і характер (ХІХ ст. – 30-ті рр. ХХ ст.» (2004), посібників: «Православні церкви України (20–30-ті рр. ХХ ст.). Джерела з історії» (2008), «Православні церкви України в стані розколу та пошуках єдності (20–30-ті рр. ХХ ст.)» (2008). Співавтор підручника «Історія рідного краю (Запорізька область): 1914–1939 рр. Підручник для 10 класу середньої загальноосвітньої школи» (2001, 2003, 2006), колективних монографій «Німецькі поселенці в Україні: історія та сьогодення» (2006), «Міжконфесійні взаємини на Півдні України Х(ІІІ–ХХ століття» (1999). Упорядник та редактор археографічних видань: «Нестор Махно. Крестьянское движение на Украине. 1918–1921: Документы и материалы» (2006), «Збережемо тую славу: Громадський рух за увічнення історії українського козацтва в другій половині 50-х–80-х рр. ХХ ст.: Збірник документів та матеріалів» (1997).

Член редакційної колегії наукових фахових видань «Наукові праці історичного факультету Запорізького національного університету», «Сумська старовина»; періодичного видання «Сумський історико-архівний журнал». Член науково-редакційної групи (заступник керівника), упорядник архівних документів Запорізького обласного тому Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні (2008). Нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ст. (2008).

За матеріалами сторінок:
https://sites.google.com/site/hatachitalnazaporizza/pismennki-zaporizskogo-krau/ignatusa-oleksandr
http://sites.znu.edu.ua/news_details/news_id=6015&lang=ukr
http://web.znu.edu.ua/science-staff/715.ukr.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.