#Герої_мого_часу. Гасити пожежу на прикордонні краснопільським рятувальникам допомагає світ

Представники Громадянського руху «Свідомі» з Луцька відвідали прикордонну Краснопільську громаду і передали гуманітарну допомогу для місцевих рятувальників. Для пожежно-рятувального загону та сільських пожежних команд були передані теплі куртки та штани, легший спецодяг, спецвзуття, шоломи, протипожежні засоби тощо. Це вже друга партія допомоги, залучена для наших пожежників у співпраці з партнерами з Волині та Німеччини.

«Допомагаємо з надією у перемогу»

За словами депутата Луцької міськради та співзасновника ГО «Громадянський рух «Свідомі» Михайла Находа, організація відгукнулася на прохання пожежних частин громад Сумщини, розташованих близько до російського кордону, й разом із німецькими партнерами з міста Вестерштеде зібрали речі, необхідні для якісного виконання їхніх важливих завдань.

– Сьогодні ми привезли на Краснопільщину досить велику партію захисного обладнання та одягу для місцевих пожежників. Приїздимо вже вдруге з подібною допомогою, а головне – з надією та вірою в нашу Перемогу. Вона обов’язково буде! А поки є можливість, поки є бажання у наших іноземних друзів і партнерів всіляко нам сприяти, обов’язково будемо спрямовувати допомогу в ті регіони, де вона найпотрібніша, – розповідає Михайло Находа.

З моменту повномасштабного вторгнення росії команду Громадянського Руху «Свідомі» та усіх українців, що страждають від ворожого вторгнення, підтримує чимало іноземців. Серед них – бізнесмени та благодійники, партнери з німецького м. Вестерштеде. Карстен Францен – один з них.

– Я зі своїми друзями регулярно буваю в Україні вже понад 20 років. Маю бізнес у Німеччині і партнерів в Україні. В лютому 2022 року ми жахнулися від того, що сталося, і відразу почали донатити власні гроші на українську армію через банк. Згодом вирішили заснувати благодійну організацію, щоб допомагати людям в Україні напряму. Ми не професіонали в цій справі, але робимо це тому, що хочемо допомагати. До того ж, ми бізнесмени і повинні робити це. Приблизно раз на місяць відправляємо в Україну автомобіль із допомогою. Останній раз зібрали чимало обладнання для пожежників, у чому нам допомогли багато вогнеборців із різних регіонів Німеччини. При спілкуванні із представниками ГО «Громадянський рух «Свідомі» ми й дізналися, що на ці речі є запити від пожежних частин в Україні, – коментує Карстен Францен.

«Краснопільські рятувальники локалізували…»

Під час війни робота рятувальників стала ще більш напруженою та небезпечною. Від їх швидких та вмілих дій напряму залежить життя людей, збереження майна. Тож надана гуманітарна допомога є своєчасною та актуальною.

– Дякую нашим німецьким колегам за надані необхідні нам речі! Дякую активістам Громадянського руху «Свідомі» за їх доставку! Звісно, з початком війни роботи в нашого підрозділу збільшилось в рази. Наразі виїздимо на ліквідацію наслідків обстрілів кожні три-чотири дні, – говорить начальник 4-ї пожежно-рятувальної частини смт Краснопілля Максим Свєташов.

На запитання Михайла Находа, в чому ще мають потребу краснопільські пожежники, Максим відповідає, що були б раді повнопривідному автомобілю, мотопомпі і це не забаганка.

– Зазвичай на виклик доводиться їхати грунтовими, польовими дорогами. Коли погодні умови складні, наш автомобіль стикається з певними труднощами, – зазначає рятувальник.

Олексій Красюк разом із іншими рятувальниками неодноразово розбирав завали та приборкував пожежі у Краснопіллі, коли московити кілька днів поспіль обстрілювали будинки мирних українців. Під час ліквідації наслідків ворожих дій, Олексій постійно давав колегам команду дивитись угору, адже треба уважно стежити, щоб над головою не було рашистських безпілотників, і слухати, чи немає вибухів та інших загроз.

Лише уважність інколи може врятувати працівників ДСНС, адже вони не мають зброї, не можуть «відповісти» ворогу, проте першими приїжджають на місця «прильотів». Прибирають уламки снарядів, гасять займання, розбирають завали, проводячи пошукові роботи, укріплюють конструкції, щоб запобігти подальшим руйнуванням, рятують майно, а інколи – і життя селян.

Що говорити, коли й новини про роботу рятувальників – це теж ніби зведення з фронту.

«10 вересня 2022 р. Краснопільська громада: об 11-й ранку ворог здійснив мінометний обстріл – 4 прильоти. Опівдні росіяни гатили з артилерії – 13 прильотів. А о 15-й годині внаслідок обстрілу з мінометів (6 прильотів) зайнялася стерня на полі площею близько двох гектарів. Краснопільські рятувальники пожежу локалізували».

«22 вересня в одному з населених пунктів Краснопільської ОТГ внаслідок ворожих обстрілів було пошкоджено водонапірну башту. Рятувальники за допомогою висувної драбини піднялися на башту та відремонтували її пошкоджені ділянки. Всього залучалося 6 чоловік особового складу та 1 одиниця техніки від ДСНС України».

Подібна інформація надходить останнім часом регулярно.

«Мій чоловік живий?»

Рятувальники Краснопільщини незламні та щирі у прагненні допомогти постраждалому цивільному населенню. Це фото з Краснопільської громади, де на прикордонні з ворогом працівники ДСНС допомогли евакуювати в безпечніше місце пацієнтів психоневрологічного інтернату.

– В селі Угроїди ніби пригасили пожежу після обстрілу, але росіяни знову почали гатити. Хлопці встигли зайти до погребу, перечекали, – розповідає Олексій Красюк.

Цей випадок добре пам’ятає староста Угроїдського старостинського округу Віталій Кириченко, адже все відбувалось на його очах. Тоді ворожі снаряди влучили по складському приміщенню місцевого сільгоспвиробника, виникла пожежа. Також у приватному домоволодінні вогонь охопив стіну житлового будинку та припарковані поруч автомобілі. На допомогу місцевій бригаді рятувальників прибула команда пожежно-рятувального загону ДСНС з Краснопілля. Ліквідувавши загоряння, вогнеборці одразу ж приступили до гасіння будівлі, що палала на іншій вулиці. Невдовзі над ними з’явилися російські дрони й обстріл повторився. Тепер били вже по техніці рятувальників.

– Бачив, куди летить, і знав, що наші хлопці там. Почав їх набирати, але в телефонах лунали гудки. Аж тут слухавку взяла дружина одного з рятувальників і замість «ало» в сльозах запитала: «Невже немає мого чоловіка в живих?». З дружиною іншого теж подібна розмова вийшла. На щастя, виявилось, що хлопці просто не взяли телефони на виклик, а від обстрілів встигли сховатись, – згадує Віталій Кириченко, не стримуючи емоцій.

Після того, як загроза життю минула, вогнеборці ліквідували загоряння, відвернувши небезпеку від ще одного складського приміщення, вантажного автомобіля та сільськогосподарської техніки.

Таких викликів наразі чимало, адже й інтенсивність обстрілів за останні місяці зросла.

– Недавно виїздили в Мезенівку, там ферма горіла. З останніх випадків – моїм хлопцям довелося активно попрацювати і в Новодмитрівці, і в Краснопіллі було багато роботи… Відразу все і не пригадаєш, – зазначає Олексій Красюк.

За його словами, рятувальником має бути людина вмотивована, з доброю фізичною підготовкою. Іноді доводиться працювати, здається, за межами своїх можливостей. До того ж, з початку повномасштабної війни на пожежі рятувальники виїздять у касках та бронежилетах, а це додаткова вага – до 20 кілограмів професійного спорядження.

«Допомога нам згодиться»

Разом із представниками сільських пожежних команд до Краснопілля приїхали і старости старостинських округів. Погоджуються, що допомога справді потрібна, адже за час повномасштабного ворожого вторгнення їм не раз доводилось на власні очі бачити, в яких небезпечних і складних умовах доводиться працювати сільським пожежникам.

Староста Мезенівського старостинського округу Микола Гавенко пригадує день 8 березня 2022 року, коли із російської військової колони, що поверталась через село із міста Тростянець, окупанти відкрили вогонь по хатах мирних громадян.

– Стріляли по вікнах, дахах, горищах, ліхтарях на стовпах вздовж всієї центральної вулиці. Вибачте, навіть туалет на стадіоні їх дуже злякав, по ньому теж чергу випустили. Від однієї з автоматних черг загорілась хата дідуся і бабусі. Старенькі навіть не підозрювали про пожежу, її помітили сусіди. Зв’язку тоді в селі вже не було, до пожежників на легковику помчав один із місцевих жителів. Хлопці прибули швидко, разом з односельцями не дали вогню знищити хату пенсіонерів, – розповідає Микола Гавенко.

Сільські пожежники свої автівки з посмішкою називають «раритетами», проте в запитах до волонтерів скромні. Старший водій місцевої пожежної команди з Мезенівки Олексій Коляда розповідає, як їх команда потрапляла під обстріл у с. Майському, куди виїздила на виклик, як допомагали сусідньому Славгороду ліквідувати наслідки «прильотів». Тоді, на жаль, не обійшлося без жертв.

– Все це в нашій професії – розхідний матеріал, все зношується, псується, а тому, звичайно, згодиться і теплий одяг, і взуття, і рукавиці, – розповідає чоловік, відкладаючи речі собі та своїм колегам, і додає, що були б раді новим пожежним стволам і рукаву.

У свою чергу Краснопільська селищна рада вдячна за таку допомогу від німецьких пожежників і благодійників, адже у таких засобах зараз є велика потреба у прикордонній громаді, що перебуває під регулярними обстрілами і де постійно доводиться ліквідовувати пожежі.

Олександр МОЦНИЙ

Фото автора та ГУ ДСНС у Сумській області,
відео автора

Джерело:
http://mediakolo.sumy.ua/change-the-world-together/1430-hasyty-pozhezhu-na-prykordonni-krasnopilskym-riatuvalnykam-dopomahaie-svit.html
Субота, 07 жовтня 2023 12:47
#Герої_мого_часу. Гасити пожежу на прикордонні краснопільським рятувальникам допомагає світ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.