Увечері вдома – на ранок вже в Карпатах

160704_west-tour1Літо – час для активного відпочинку, подорожей, наповнення новими враженнями. Як і рік тому, знову заступник директора з виховної роботи Самотоївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Супрун Наталія Вікторівна та практичний психолог цієї ж школи Бесараб Віра Володимирівна організували недорогий, але чудовий, змістовний відпочинок для працівників освітньої галузі району. Слід сказати: дякуючи добре продуманому маршруту, кожен з освітян не тільки відпочив, а й доповнив свої педагогічні скарбниці цікавими фактами з профільної дисципліни – історії, географії, ботаніки, філології і т.д.

22 червня група бажаючих мандрувати вирушила в подорож по Західній Україні. Довгий 15-годинний переїзд – і ми вже на протилежному кінці України, в Кам’янці-Подільському. Саме під час таких подорожей розумієш: Україна, найбільша європейська держава, – така маленька, – увечері був вдома – на ранок вже в Карпатах. Кам’янець-Подільський захопив своїм незвичним ландшафтом – місто розташовано на скелях, а своєю архітектурою часом нагадує Львів. Перлина міста – старовинна фортеця, до якої веде височенний брукований міст.
160704_west-tour2
Бакота – літописне місто, західний форпост Київської Русі. Поблизу нього, у високій білій скелі – залишки православного монастиря X-XІV ст., – все, що залишилось на згадку про колись квітучий край, затоплений тепер Дністровським водосховищем. 160704_west-tour3Надзвичайно величні краєвиди, чимось нагадують південний берег Криму.

“Кришталева печера” – без жодного кристалу кришталю – поблизу села Кривче. Тут чекала несподіванка – непогода напередодні залишила печеру без освітлення, тому милуватись химерними витворами підземного царства довелось зі свічками в руках.

160704_west-tour4Ужгород – обласний центр Закарпаття, місто з тисячолітньою історією, музеєм народної архітектури під відкритим небом, тихе та спокійне. До речі – знаходиться всього за 750 метрів від кордону зі Словаччиною.

Замки та фортеці Західної України – окрема тема. Незвичні для зору слобожанина архітектурні форми, – товстелезні мури, які пам’ятають королів і принцес, злочинців і ченців, катів і відважних воїнів. Деякі з них, як замок графа Шенборна, стали санаторіями. Навколо – дендропарк з незвичними рослинами, джерело з “молодильною” водою.
160704_west-tour5
Мукачівський замок “Паланок”, розташований на кратері 68-метрового погаслого вулкану, зачаровує своїм виглядом ще здалеку. З самого ранку замок беруть штурмом натовпи туристів, бо зі старих бастіонів відкривається незабутня панорама міста над гірською річкою Латориця, яке прокидається від сну.
160704_west-tour6
На скелястому мисі правого берега Дністра нас зустрічає Хотинська фортеця – свідок кривавих боїв і героїчних подвигів багатьох поколінь.

 

160704_west-tour7Пам’ятник Петру Конашевичу-Сагайдачному, іменем котрого називають шлях і в нашій місцевості, поруч нагадує про козацьку звитягу.

 

 

160704_west-tour8Особисто мене вразив “непопсовий” (маловідомий) замок Сент-Міклош у селі Чинадієво. Сюди майже не їздять туристи. А даремно. Дике, малореставроване внутрішнє вбрання замку створює справжню атмосферу темного середньовіччя, – ось ще мить, і до тебе через поріг переступить лицар в обладунках, або господарка володіння, замітаючи підлогу довгою, широкою сукнею.
160704_west-tour9
Після таких вражень не гріх перехилити келих закарпатського вина. Для цього завітали на завод торговельної марки “Чизай”. В рамки екскурсії входить дегустація 10 вин, в тому числі і знаменитої “Троянди Закарпаття”, що в крамницях коштує 400 грн за пляшку)))

Курортне містечко Берегово. Відоме далеко за межами України, як унікальне урочище з гейзерами та термальними басейнами на їх базі. Мінеральні води цих глибинних гарячих джерел мають неабиякі лікувальні якості. З превеликим задоволенням використовуємо можливість поніжитись у відкритих та закритих басейнах комплексу “Жайворонок”.
160704_west-tour10
А ось і самі Карпати. Село Пилипець майже занепало у “веселі дев’яності”, та, дякуючи розвитку туристичної галузі в Україні, тепер є одним з лідерів бюджетного відпочинку у горах.

Неможливо оцінити красу Карпат, знаходячись у їх підніжжя. Скориставшись крісельним підйомником, забираємось до середини гори Гимби. На жаль, підкорити цю півторакілометрову вершину повністю нам не дала погода – туман, що переріс в теплий літній дощ.
160704_west-tour11
Намилувавшись казковими краєвидами, гірською стежкою спускаємося донизу, торкаючись смерек і буків, ласуючи чорницею прямо з кущів.

 

160704_west-tour12
Водоспад Шипіт ще здалеку лоскоче слух приємним гуркотом, даруючи прохолоду та надзвичайний фон для фотосесії.

Все приємне, рано чи пізніше, закінчується. Промайнули шість днів незабутнього відпочинку, пора у зворотній шлях. Звичайно ж, просто неможливо проїхати мимо Почаївської Свято-Успенської Лаври, де ночуємо останню ніч нашої подорожі. Незважаючи, що “попадаємо” у перший день посту, коли Лавру заповнюють тисячі паломників, – більшість з групи зранку встигають прикластися до двох головних святинь – Образу Почаївської Богородиці та її ж Зціляючої Стопи, відбитої у камені. Освіжившись прохолодною водичкою купелі Скита Святої Праведної Анни, вирішально беремо курс “додому, до хати”. Звичайно ж – з мріями і планами на нові подорожі, наступного літа…

Олександр ДЕСЯТНИЧЕНКО

Джерело:
http://krasnews.at.ua/news/uvecheri_buv_vdoma_naranok_vzhe_v_karpatakh/2016-07-02-6552
02.07.2016
Увечері вдома – на ранок вже в Карпатах

Світлини з:
http://desalex.ru.gg/_-%26%231050%3B%26%231072%3B%26%231088%3B%26%231087%3B%26%231072%3B%26%231090%3B%26%231080%3B.htm

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.