Територіальні громади: знайомство зблизька. Самотоївська сільська рада

151024_Samotoivka1
Скоро нові вибори до місцевих рад, у зв’язку з чим закінчується каденція і Самотоївського сільського голови Перерви Івана Миколайовича. Саме час, щоб озирнутись на пройдений шлях, окинути поглядом все, що було втілено в життя, підвести підсумки роботи на цій посаді. Не зайвим буде нагадати, що й до обрання головою Перерва І.М. активно брав участь у житті громади, втілював свої ініціативи та підтримував громадські, активно співпрацював з районною владою на благо села.

Для довідки. Самотоївська сільська рада розташована на заході району, “за вхідними дверима” до нього, відповідно – перші враження про Краснопільщину залежать від вигляду населених пунктів, що входять до складу громади. А це села Самотоївка, Глибне, Думівка та хутори Хвойне й Воропай. Площа сільської ради – майже 10 000 га, населення – 1850 осіб. На території сільської ради працюють три фермерських господарства, ТОВ “Краснопільське ХПП”, нижній склад Краснопільського держлісгоспу, рибне господарство “Сироватка”, залізнична станція “Корчаківка”, 14 магазинів (майже всі – приватні), зеленіють ліси Краснопільського, Верхньосироватського та Великобобрицького лісництв.

Діють Самотоївська ЗОШ І-ІІІ ступенів, у стінах якої навчаються 180 учнів, дошкільний заклад “Колосок” з трьома групами виховання (загальна кількість дітей – 70), лікарська амбулаторія сімейного типу, будинок культури в с.Самотоївка та сільський клуб с.Глибне, дві сільські бібліотеки, надають послуги приватні підприємці. Через села Самотоївка та Глибне пролягає траса Р-45, дякуючи якій є змога виїхати до Сум чи Краснопілля через кожні 15-20 хвилин.

Самотоївка була заснована у середині XVII ст., Глибне – у 1662 р., Хвойне – у 1924 р., Думівка та Воропай – близько 1770 р. Назавжди щезли хутори Ігнатушине, Войкове, Корчаківка, село Гречанівка злилося з Самотоївкою. Остаточно територія сільської ради сформувалась 30 січня 1951 р., коли п’ять колгоспів об’єднали в одне господарство.

Слід сказати, що останні вибори до сільської ради привели в ряди депутатів молодь – середній вік їх склав 29 років, знайшли навіть можливість завести окрему посаду спеціаліста з молоді і спорту. І першою справою стало наведення порядку у населених пунктах. Напрацювали систему: прийняті в сільській раді рішення, пропозиції депутатів через сільські сходи, обговорення в громаді, дійшли до кожної оселі.
151024_Samotoivka2
Почалися толоки по ліквідації стихійних смітників, прибиранню пустирів, облагородженню кладовищ.

На місці колишніх смітників розбили сади, в центрі села – клумби. Узгодили дні, коли транспорт комунгоспу буде направлено по вулицях села для збирання сміття і це стало не одноразовою дією, а працює донині. В селі, на вулицях, подвір’ях мешканців стало чистіше. Все більше сільчан тягнеться до наведення повного “марафету” у власному обійсті – йдеш селом і бачиш зміни: той паркан замінив на новий, той плиткою доріжки виклав, все пофарбоване та бавить око свіжістю, а квітів скільки! Здається, що змагаються один з одним, хто сучасніше та красивіше облаштує свій життєвий простір.
151024_Samotoivka3
Другою справою стало відновлення освітлення вулиць села, яке не працювало з 90-х років. Ремонт каналізації у ЗОШ. Капітальний ремонт приміщення сільської ради. Ремонт дитячого садка, який, дякуючи проектній діяльності (Самотоївка долучається до європейської програми ПРООН), отримав нові сучасні вікна і двері, відкриття у ньому третьої групи. Ремонт Глибнянського сільського клубу.

Довгий час Глибне залишалось чи не останнім селом району, куди не дістався газопровід. Ціною великих зусиль – Глибне стало газифікованим селом. Новий автомобіль швидкої допомоги у лікарні. Відновлення роботи духового оркестру. Сучасний оптоволоконний інтернет, окрім Краснопілля, тепер є лише у Самотоївці. Чистка, ремонт колодязів, поліпшення їх зовнішнього вигляду. Останні кроки у цьому плані – оригінальний облаштунок колодязів на виїзді з села, по вул.Сумська – вдалося “одним пострілом вбити двох зайців”, об’єднавши під одним дахом як криниці, так і зупинки громадського транспорту. Звичайно, всі вже встигли оцінити й новий вигляд автобусних зупинок в центрі с.Самотоївка та у с.Глибне.
151024_Samotoivka4
Привабливішим став стадіон, а громадське об’єднання “Баксар” так облаштувало Токарівський ставок, що відпочити на ньому з’їжджаються чи не з усього району, з обласного центру.

Не менш важливим є і виховання патріотизму та збереження пам’яті про буремні роки в нашій історії. Біля меморіалу загиблим воїнам в центрі села насипали з гранівідсіву алею, обновили сам пам’ятник, відновили квітник. Встановлення великого поклонного хреста жертвам Голодомору та пам’ятного знаку біля нього, стели на висоті 199,7, пам’ятних дошок нашим видатним землякам на стіні школи, – все за сприяння та з безпосередньою підтримкою сільської ради. Самотоївський сільський голова особистим прикладом у лавах спецбатальону “Донбас” показав, як треба захищати Вітчизну, тепер 35 хлопців з нашої громади проходять службу в АТО на сході країни.
151024_Samotoivka5
У 2010 році Самотоївка отримує ІІІ місце в області як “Краще спортивне село”, сам голова села у 2011 році посів почесне ІІ місце в обласному конкурсі на звання кращого держслужбовця органів місцевого самоврядування, а у листопаді 2013 Самотоївка стає першим селом в Україні, на ганку будинку сільради якого замайорів прапор Євросоюзу…

І зараз кипить робота. Проектна діяльність знову зіграла свою роль – Самотоївка отримала кошти на переобладнання шкільної топкової під тверде паливо та на капітальний ремонт будинку культури, який не працює повноцінно більше 15 років. А миряни західної частини села розпочали будувати невеличку церкву на місці, де колись знаходився величний Свято-Преображенський храм у Гречанівці. А ще – Самотоївці бракує добротного дитячого майданчику, – на зразок тих, що відкрилися нещодавно в інших селах.

Небайдужість самотоївців до долі села помітна й зараз, у передвиборчу компанію: так, на посаду сільського голови претендує 7 кандидатів – найбільше у районі, а за 14 депутатських місць до сільської ради бореться 23 претенденти.

Джерело:
http://krasnews.at.ua/news/teritorialni_gromadi_znajomstvo_zblizka_samotojivska_silska_rada/2015-10-23-5575
23.10.2015
Територіальні громади: знайомство зблизька. Самотоївська сільська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.