Тимофій Богатир: людина і теплохід (ч.ІІ)

1225_Bohatyr11_1
(закінчення, початок див. https://krasnopillia.info/2014/12/25/tymofij-bohatyr-lyudyna-i-teplohid-ch-i/ )

Богатир Т.К. багато зробив для подальшого розвитку Гідрометслужби в Україні. За його ініціативою на початку 50-х років в Україні була організована широка мережа метеорологічних постів в колгоспах і радгоспах. Ця мережа існує до теперішнього часу. Дані спостережень широко використовувалися у сільськогосподарському виробництві. В практику було введено оперативне інформування керівництва усіх регіонів України про метеопрогнози і можливі наслідки для врожаю.

За його ініціативи та при безпосередній участі було підготовлено перше видання «Агрометеорологічного довідника агронома».

Високий рівень розвитку народного господарства України потребував обслуговування усіх його галузей: морський флот – забезпечення даними про стан моря і погоди в різних частинах світового океану; розвиток авіації викликав необхідність появи авіаметеорологічної служби; річкове судноплавство – мережі водомірних постів; гідроенергетики – вимірювання, розрахунок і прогноз стоку тощо. Для вирішення цих деколи складних глобальних завдань, окрім традиційних засобів, широко використовувалися дані, одержувані з метеорологічних супутників Землі, радіолокаційних засобів зондування атмосфери.

Створено спеціальний авіаційний підрозділ для проведення гідрометеорологічного моніторингу. В Україні з’явилися морські науково-дослідні судна погоди. Для обробки одержуваної інформації та складання прогнозів погоди почала широко використовуватися комп’ютерна техніка. Проводився регулярний обмін інформацією з Всесвітньою Службою Погоди.

Прагнучи до розвитку гідрометеорологічних досліджень в Україні, Тимофій Кирилович домагається створення в 1953 р. Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту (УкрНДГМІ). Цей інститут в нинішній час є великою науково-дослідною установою Гідрометслужби та Академії наук України.
1226_Bohatyr11
У 1957р. вперше Україну відвідала офіційна делегація Гідрометслужби Китайської Народної Республіки. Зустріч на Київському вокзалі.

Т.К.Богатир був постійним представником України у Всесвітній Метеорологічній Організації. Своєю діяльністю за кордоном Тимофій Кирилович сприяв встановленню більш тісного міжнародного співробітництва України з іншими країнами (Франція, Швейцарія, Швеція, Німеччина, США, Канада, Філіппіни, Іспанія, Угорщина, Болгарія, Польща та ін.)
1226_Bohatyr12
Засідання Виконкому ВMO. Богатир Т.К. (УРСР) і Федоров Є.К. (СРСР)

Учасник підготовчої Конференції з гідрометеорології в Парижі (квітень 1948 р), першого і наступних конгресів ВМО, представляв інтереси України як член Виконкому цієї організації.

1226_Bohatyr13
На засіданні Виконкому ВМО. Зліва від Т.К. Богатиря – майбутній Міністр закордонних справ України Удовенко Г.І.
У 1967 році напередодні встановлення дипломатичних відносин між СРСР та Республікою Філіппіни делегація України на чолі з начальником Гідрометслужби України брала участь у конференції, що проводиться під егідою ВМО в Манілі.

1226_Bohatyr14
IV Конференція ВМО
MANILA, PHILIPPINES, November 15-29,1967
У 1960 році, під час перебування при владі в Іспанії диктатора Франко, Т.К. Богатир під егідою Уряду Франції брав участь у регіональній нараді ВМО в Мадриді.

1226_Bohatyr15

 
Мадрид, 1960р. Праворуч начальник Гідрометслужби України Т.К. Богатир

 

 
Тимофій Кирилович Богатир був висококваліфікованим фахівцем, володів великими організаторськими здібностями, добре розумів завдання і потреби Служби і був одним з її чільних діячів.

1226_Bohatyr16
Верховна Рада УРСР. Нагородження орденами. У центрі Голова Верховної Ради України Дем’ян Сергійович Коротченко.

Керівництво України високо оцінило заслуги Т.К.Богатиря перед нашою Батьківщиною, нагородивши його трьома орденами Трудового Червоного Прапора, орденами Червоної Зірки і «Знак Пошани», Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР. Йому присвоєно почесне звання Заслуженого працівника сільського господарства Української РСР, нагороджений Золотим годинником Гідрометслужбою СРСР. За участь у роботі Виставки досягнень народного господарства СРСР він удостоєний золотої, великої і малої срібних медалей. Рішенням Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 року новому експедиційному судну було присвоєно ім’я – теплохід «Тимофій Богатир».

1226_Bohatyr17

 
Підняття Державного прапора України на теплоході «Тимофій Богатир». Праворуч керівник Групи Флоту Гідрометслужби Павло Якович Юхта, ліворуч син Т.К. Богатиря

 

 

1226_Bohatyr18
Теплохід «Тимофій Богатир»

 

 
Після виходу на пенсію Тимофій Кирилович працював Віце-Президентом Географічного товариства України.

1226_Bohatyr19
III З’їзд Географічного Товариства України. У центрі Віце-Президент Географічного товариства України Т.К. Богатир. Праворуч Президент Географічного Товариства СРСР, академік Академії Наук СРСР Є.К.Федоров

1226_Bohatyr20
Члени Президії Географічного товариства України

22 січня 1977 р. в центральних газетах України («Радянська Україна», «Правда Украины» та ін.) були опубліковані повідомлення про смерть Богатиря Тимофія Кириловича, найстарішого працівника Гідрометслужби УРСР, колишнього начальника УГМС УРСР, постійного представника України у Всесвітній Метеорологічної Організації, персонального пенсіонера союзного значення, ім’я якого нерозривно пов’язане з розвитком Гідрометслужби в Україні, який помер 21 січня 1977 року після важкої хвороби.

Некролог підписали: В.В. Щербицький, Н.М. Борисенко, А.П. Ляшко, П.Л. Погребняк, Ю.А. Ізраель, Н.Т. Кальченко, міністри УРСР Н.П. Скрипник, Н.А. Абашин, І.М. Волотовський, К.Т. Логвинов, П.Я. Юхта, П.В. Шендрик.

Співчуття з приводу кончини Богатиря Т.К. на адресу Гідрометслужби України та сім’ї в телеграмах висловили Головне Управління Гідрометслужби СРСР, Управління гідрометслужби республік СРСР, керівники міністерств і відомств України, ветерани Гідрометслужби України, товариші і соратники по роботі.

Рішенням Ради Міністрів України від 25 травня 1977року № 376-р Тимофію Кириловичу Богатирю було встановлено пам’ятний надгробок на Байковому кладовищі в Києві.

Богатир Т.К. є Почесним громадянином на батьківщині в селі Грабовське, заснованому у XVII столітті як село Пушкарне.

Рідні та близькі

Дружина, Богатир Лідія Федорівна (1914-1985), народилася в м. Харкові. Після закінчення фабрично-заводського училища працювала слюсарем в головних майстернях зв’язку Південної залізниці. Студентка Харківського Гідрометеорологічного інституту (1932-1937). Синоптик Бюро погоди Управління гідрометслужби України (1937-1941). З 1941 по 1944р. працювала синоптиком, начальником авіаметеорологічної станції (м. Уфа, м. Чкалов, Південно-Уральський військовий округ).

З 1949 по 1953 – інженер, старший інженер-синоптик, в.о. начальника відділу Київської Геофізичної обсерваторії. З 1953 р. – молодший, а потім старший науковий співробітник Українського науково-дослідного інституту гідрометеорології. Кандидат географічних наук. Працювала в галузі синоптичної та динамічної метеорології (дослідження циклонів, аеросиноптичних описів авіатрас, аеросиноптичних умов розвитку гроз і злив та ін.).

Син, Богатир Володимир Тимофійович, 1940 р. народження, закінчив Київський інститут інженерів цивільного повітряного флоту, інженер-радист, кандидат технічних наук. Пройшов шлях від асистента до професора кафедри Національного авіаційного Університету. Працював деканом факультету, завідувачем кафедри. Науковий напрямок діяльності: радіолокаційна метеорологія, радіозв’язок, радіомоніторинг і електромагнітна сумісність радіоелектронних засобів.

Автор 96 наукових та навчально-методичних праць, має ряд винаходів. У 1977 р. був обраний депутатом Київської міськради, працював заступником голови постійної комісії у справах молоді Київської міськради.

Племінник, Дмитро Жданько, родом з с. Пушкарне, учасник Великої Вітчизняної Війни, брав участь в обороні Ленінграда, мав численні поранення, нагороджений орденом Червоної Зірки, Вітчизняної Війни та медалями.

В.Стадниченко
Голова сільради, метеоролог за освітою

Джерело:
http://krasnews.at.ua/publ/rozpovidi_pro_zemljakiv/timofej_bogatyr_chelovek_i_teplokhod/2-1-0-420
24.03.2013
Тимофей Богатырь: человек и теплоход.

(переклад – «Краснопілля Інфо»)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.